Νέο αμερικανικό «μπλόκο» για τα F-16 στον Ερντογάν – 22 βουλευτές λένε «Νο more». Η επιστολή τους

επιστολή Τουρκία

Νέο χαστούκι προς την Τουρκία ήρθε χθες με επιστολή προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία 22 βουλευτών που ζητούν να διατηρηθεί ο περιορισμός στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

F-16… γιοκ: Η επιστολή των Αμερικανών βουλευτών

«Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την Σύνοδο των G20 και την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο εξέφρασε την ελπίδα του ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα των F-16.

Ελπίζω να επιλύσουμε το ζήτημα σε σύντομο χρονικό διάστημα 

Είπε ότι “η δουλειά είναι εντελώς στα χέρια του, είναι ευαίσθητος σε αυτό” για το θέμα των F-16. “Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας σε αυτό το θέμα. Εδώ, παρακολουθώντας στενά αυτή τη διαδικασία των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας μας, ελπίζω ότι θα επιλύσουμε το ζήτημα των F-16 σε σύντομο χρονικό διάστημα” πρόσθεσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό συζήτησαν την προμήθεια της Τουρκίας με πυραύλους SAMP, οι οποίοι όμως του επισήμαναν ότι υπάρχουν “τεχνικά προβλήματα”. Στο εσωτερικό ωστόσο, δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική με τις κατηγορίες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τρομοκρατία».

Νικόλ Μαλλιωτάκη: «Θα συνεχιστεί η αντίθεση στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16»

Λίγες ώρες νωρίτερα, η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε με βεβαιότητα ότι η διακομματική αντίθεση που επικρατεί στο Κογκρέσο για τα F-16 στην Τουρκία θα συνεχιστεί.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, επανεξελέγη με άνεση στην περιφέρεια της, υποστήριξε ότι δεν ισχύει η άποψη ότι μια Ρεπουμπλικανική Βουλή θα είναι πιο φιλική προς την Τουρκία.

Ανεξαρτήτως τελικής κατάληξης της τροπολογίας Πάπας, αυτό που επιτεύχθηκε είναι η αποστολή ενός αυστηρού μηνύματος προς την Τουρκία αλλά και τον Λευκό Οίκο ότι η πώληση ή η αναβάθμιση των F-16, συναντά σημαντικά και μάλιστα διακομματικά εμπόδια στο Κογκρέσο σημειώνει επίσης στην συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση.

Η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης αναφέρει: «Ολόκληρη η διαδικασία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι υπάρχει διακομματική αντίθεση τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία 

Συνεργαζόμαστε με τον γερουσιαστή Μενέντεζ ως πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και εγώ συνεργάζομαι με τον Μάικ Μακόλ ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία σε μια τέτοια πώληση. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό, πολύ καλό σημείο. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την προστασία των συμμάχων μας».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη απορρίπτει την θεωρία που θέλει τους Ρεπουμπλικανούς να είναι πιο φιλικοί με την Τουρκία θυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η τροπολογία Πάπας πέρασε στην ολομέλεια εξαιτίας της στήριξης του κόμματος της.

«Στη Γερουσία σίγουρα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που θα κρατήσει τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αλλά και με τη Βουλή, που περνάει στους Ρεπουμπλικάνους, δεν νομίζω ότι αυτό θα υπάρξει διαφορά.

Εξακολουθείτε να βλέπετε ότι η πλειοψηφία των μελών της Βουλής αντιτίθεται στην πώληση και όταν αυτή η τροπολογία ήρθε στην ολομέλεια μπορέσαμε να πάρουμε τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, ήταν αυτοί που τελικά βοήθησαν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η επιβεβαίωση της στήριξης Ελλάδας και Κύπρου

Οι Δημοκρατικοί δεν είχαν μόνοι τους τις ψήφους για να περάσουν αυτήν την τροπολογία. Ήταν οι ψήφοι των Ρεπουμπλικανών που ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ μπορέσαμε να φέρουμε, πάνω από 60 ψήφοι, που την έκαναν τελικά να περάσει. Επομένως, ήταν πραγματικά μια διακομματική προσπάθεια και δεν θα είχε περάσει χωρίς διακομματική υποστήριξη».

Η επιβεβαίωση της στήριξης της Ελλάδος και της Κύπρου τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κογκρέσο στην σκιά της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας είναι κρίσιμης σημασίας αναφέρει η κ Μαλλιωτάκη.

«Ανησυχούμε πάντα όταν πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να πει ή να κάνει ο τύπος (Ερντογαν) και συμπεριφέρεται επιθετικά και η ρητορική του είναι προβληματική. Αλλά νομίζω ότι γι’ αυτό ξέρετε, χρειαζόμαστε τα μέλη του Κογκρέσου και χρειαζόμαστε τη κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στους συμμάχους μας στην περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή