Επικό άδειασμα από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στον Ακάρ : Να επιστρέψει η Τουρκία τους S-400 στη Ρωσία. Είναι ασύμβατοι με το ΝΑΤΟ

Ακάρ

Επικό άδειασμα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στον ισλαμιστή υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απείλησε ότι η κατοχική δύναμη θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400,  επιφύλαξε χθες το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, ο  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών στην αμερικανική πρωτεύουσα (Μιχάλης Ιγνατίου Hellas Journal, Λένα Αργύρη ΕΡΤ, Πέτρος Κασφίκης Αθηναϊκό Πρακτορείο-MEGA), υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον ζητά από την Τουρκία να επιστρέψει το ρωσικό σύστημα στη Μόσχα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι “αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία προκάλεσε κυρώσεις CAATSA (νόμος για τις χώρες που αγοράσουν ρωσικό πολεμικό υλικό) βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα HellasJournal.com , το θέμα των S-400 δημιουργεί συνεχείς κρίσεις στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί απειλούν για νέες κυρώσεις στην περίπτωση χρησιμοποίησης των S-400. Η Αμερική δεν υποχωρεί από τη θέση της ότι το ρωσικό σύστημα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ότι πρέπει να επιστραφεί στη Ρωσία.

Oι ερωτήσεις στον εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία είναι έτοιμο για δράση και θα χρησιμοποιηθεί εάν η χώρα απειληθεί, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

“Το σύστημα S-400 είναι έτοιμο για χρήση. Εάν προκύψουν οποιεσδήποτε απειλές, θα αποφασίσουμε πού και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε”, είπε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι A-Haber.

Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτή τη δήλωση; Ποια είναι η τελευταία θέση σας για αυτό το θέμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία προκάλεσε κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα.

Σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι 

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή