Νέο «χτύπημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις απειλές Ερντογάν: Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν την προκλητική ρητορική

Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν: χάνει από... όλους τους αντιπάλους του

Πριν προλάβει ο Ερντογάν να… εκτοξεύσει τις απειλές με τους πυραύλους «Tayfun», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε… τροχιοδεικτική βολή στον Τούρκο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις νέες απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις και δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Ο Ερντογάν «τα δίνει όλα» για τις εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή σε παραληρηματικού ύφους δηλώσεις του φέρεται να είπε ότι «η Ελλάδα φοβάται τις ρουκέτες μας. Λένε ότι οι ρουκέτες Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα, θα το κάνουν, εκτός αν κάτσουν ήσυχα», ενώ λίγο μετά τη δοκιμή του πυραύλου είχε υποστηρίξει ότι «οι δοκιμές του Tayfun, τρέλαναν την Ελλάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναπτύσουμε την πυραυλική τεχνολογία και θα αυξήσουμε ο εύρος ακτίνας της. Φυσικά και οι Έλληνες ανησυχούν, φτάνουμε την Αθήνα».

Η νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας καταδεικνύει ότι, όσο κι αν προσπαθεί, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να κρύψει τη δυσφορία της για την ένταση που η Τουρκία προκαλεί στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους κινδύνους που η τακτική Ερντογάν – ο οποίος «τα δίνει όλα» προκειμένου να κινητοποιήσει υπέρ του το εκλογικό σώμα στην Τουρκία, ενόψει των εκλογών του καλοκαιριού – υποκρύπτει συνολικά για την περιοχή.

Ενόχληση και για Συρία

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει ήδη στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τα σχέδιά της για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αναφέροντας ότι «το μήνυμα μας για αυτό ήταν συνεπές, είναι συνεπές από τότε που προέκυψε η ανησυχία μας για αυτό (σ.σ. το θέμα). Συνεχίσαμε να ξεκαθαρίζουμε – τόσο δημόσια αλλά και ιδιωτικά – ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής που θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στη Συρία και κυρίως θα έθετε σε κίνδυνο την σκληρά κερδισμένη πρόοδο του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του “Ισλαμικού Κράτους”».

Ο προβληματισμός για τη στάση του Ερντογάν επεκτείνεται και σε άλλους τομείς – π.χ., τα συνεχιζόμενα παιχνίδια της Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ή η στάση της έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δείχνει ότι στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί να «τραβήξει το σχοινί» σε βαθμό που να πληγεί η ενότητα της συμμαχίας έναντι της Μόσχας και να δημιουργηθεί ρήγμα στα ανατολικά της Ευρώπης, σε μια στιγμή που πολλά «παίζονται» στις συγκρούσεις επί ουκρανικού εδάφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή