Νέο είδος σεισμού… από τον ίδιο τον άνθρωπο: Η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) που δημιουργεί σεισμούς! [+ΒΙΝΤΕΟ]

Kων/νος Αθ. Οικονόμου

  Η εξόρυξη υδρογονανθράκων δε γίνεται μόνο με τις παραδοσιακές γεωτρήσεις. Υπάρχει και η μέθοδος του fracking, ιδιαίτερα χρησιμοποιούμενη από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ, της υδραυλικής ρωγμάτωσης η οποία έχει επιταχύνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων τον 21ο αιώνα.

Το υπέδαφος διαλύεται με τη χρήση υγρών υψηλής πίεσης, δημιουργώντας ρωγμές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ωστόσο επιστήμονες, ερευνώντας πεδία fracking στον Καναδά, ανακάλυψαν πως η τεχνική μπορεί να παράγει συχνά ένα νέο είδος σεισμού! 

Έτσι, περίπου το 10% των 350 σεισμών που καταγράφηκαν σε βάθος 5 μηνών μερικά χιλιόμετρα μακριά από ένα απόθεμα φυσικού αερίου στη Β. Αμερική, κινήθηκαν πιο αργά αλλά είχαν μεγαλύτερη διάρκεια από τους τυπικούς σεισμούς. Οι ερευνητές υπέθεσαν πως οι σεισμοί που προκαλούνται από fracking συμπεριφέρονταν όπως οι περισσότεροι σεισμοί και είχαν περίπου την ίδια ταχύτητα, δύο ή τριών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

   Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο σεισμικών σταθμών γύρω από μία τοποθεσία fracking, οι ερευνητές βρήκαν τα στοιχεία που είχαν προβλέψει αλλά δεν είχαν ποτέ καταγράψει. Ο νέου τύπος σεισμός απελευθερώνει μικρή σεισμική ενέργεια και μετριέται συνήθως στα 2 Ρίχτερ ή λιγότερο. Ωστόσο ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει αποδοθεί στο fracking αλλά θεωρείται σπάνιος, ήταν της Κίνας το 2018 που είχε ένταση 5.7 Ρίχτερ.

Αν όμως- κι αυτό συμβαίνει συχνά – ένα ρήγμα βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία του fracking, τότε ακόμη ένας μικρός σεισμός μπορεί να το διεγείρει, καταλήγοντας σε έναν πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά!

Περαιτέρω μελέτη απαιτείται, βεβαίως, για να καταλάβουμε πλήρως τους μηχανισμούς που οδηγούν από τους μικρούς σεισμούς του fracking σε μεγαλύτερους σεισμούς, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και πίεση από πολλούς επιστήμονες να σταματήσει εντελώς αυτή η τεχνική καθώς ενέχει πολλούς κινδύνους για την ατμόσφαιρα και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Πάντως οι πετρελαϊκές είναι σίγουρο ότι δεν θα καλύψουν οικονομικά ανοίγματα για τέτοιες έρευνες, που άλλωστε δεν θα συνάδουν με τα δικά τους συμφέροντα! [ΠΗΓΗ: Nature Communications.]

Ας δούμε και το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=X0Ag9DwESF4

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή