Νέο εκλογικό σύστημα με το «καλημέρα» – Αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή και bonus σύμφωνα με την εκλογική δύναμη του πρώτου κόμματος

Opinion Poll: Η Ν.Δ κατακτά την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη με 164 έδρες
Policy Statements of the new Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, July 22, 2019. / Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης (Μέρα 3η), στη Βουλή, Αθήνα, 22 Ιουλίου, 2019

Με ένα “καινοτόμο εκλογικό σύστημα” που “από τη μια θα σέβεται την αναλογικότητα της ψήφου και από την άλλη θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις”, το Μαξίμου επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την πολιτική ζωή της χώρας.

Το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα είναι ανάλογο της εκλογικής του δύναμης, ενώ η αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 3% που ισχύει σήμερα σε 4% ή 5% θα αποτρέπει τη δημιουργία ευκαιριακών κομμάτων μίας χρήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα (Κυριακή 25/08) η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έρχεται το Φθινόπωρο στη Βουλή, προβλέπονται πολλές και σημαντικές αλλαγές με σημαντικότερη όλων την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα σταθερό πολιτικό και κοινοβουλευτικό τοπίο αυξάνοντας το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αντικατάσταση του σημερινού bonus με ένα αναλογικότερο σύστημα που δεν θα δίνει σταθερό αριθμό βουλευτών ως δώρο στο πρώτο κόμμα, αλλά έναν αριθμό κυμαινόμενο ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, για να επιτρέπει στα κόμματα να συμπεριλαμβάνουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους προσωπικότητες που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που επιτρέπει την εκλογή τους από την εκλογική τους βάση.

Κρίσιμες αλλαγές με το “καλημέρα”

Εφόσον οι αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας επιβεβαιωθούν, πρόκειται για μια κίνηση αλλαγής των όρων του πολιτικού σκηνικού με το «καλημέρα» της ανάληψης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη. Τόσο ο ίδιος όσο και επιτελείο του φαίνεται να θεωρούν πως όποια θεσμική αλλαγή δεν γίνεται στην αρχή της τετραετίας, με φρέσκια την ψήφο των πολιτών, στην πορεία είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Εκτιμάται ότι με βάση τις προτάσεις αυτές υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο τις αλλαγές να υπερψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ και έτσι να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 εδρών.

Και ναι μεν οι 180 ψήφοι δεν επαρκούν με τις σημερινές συνθήκες προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση όπου ως γνωστόν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τη συνταγματική πρόβλεψη και να καταργήσει το όριο των 200 βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αλλαγή εκλογικού νόμου να γίνεται με την αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, δηλαδή των 3/5 της Βουλής, που ισχύει και σε άλλες αυξημένες πλειοψηφίες.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή