Νέο κυνήγι φοροφυγάδων. H παραοικονομία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη της Ευρώπης και υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Κυνήγι των φοροφυγάδων: Ειδική επιτροπή που θα αξιολογεί τις καταγγελίες  που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής συστήνει το Υπουργείο Οικονομικών. Ο έλεγχος θα είναι εντατικός  καθώς η επιτροπή θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα, θα αξιολογεί τις περιπτώσεις  και θα δίνεται προτεραιότητα έρευνας σε όσες θεωρούνται σημαντικές.

Τα επίπεδα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα: Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη της Ευρώπης και υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ. Σε υψηλό ποσοστό βρίσκεται και η αδήλωτη εργασία η οποία τροφοδοτεί το φαινόμενο της παραοικονομίας, συγκεκριμένα βρίσκεται στο 25%. Η συνολική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε 6% με 10%. Ο κλάδος που σημειώνει την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο τουρισμός με τις μεγαλύτερες παραβάσεις να σημειώνονται σε top προορισμούς όπως Σαντορίνη και Μύκονο και ιδιαίτερα στον θαλάσσιο τουρισμό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό φοροδιαφυγής σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στην ενοικίαση σκαφών πέρυσι άγγιξε το 80%. Συνολικά τον προηγούμενο Ιούνιο το 32% των επιχειρήσεων της χώρας που ελέγχθηκαν – διάφορων κλάδων- είχε παραβάσεις.

Στην Ευρώπη: To φαινόμενο της φοροδιαφυγής εντοπίζεται κυρίως στην Νότια και την Ανατολική Ευρώπη και λιγότερο στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Σκανδιναβίας. Χώρες οι οποίες έχουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη παρουσιάζουν και μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Οι παράγοντες  που συμβάλλουν στη φοροδιαφυγή: Τα χαμηλά επίπεδα εισπραξιμότητας εκτός από την υψηλή φορολογία η οποία δίνει κίνητρο για φοροδιαφυγή, σχετίζονται και με την παραοικονομία. Η  χώρα μας εκτός από πρώτη στην Ευρωπαϊκή κατάταξη είναι πρώτη και στις χώρες του ΟΟΣΑ σε παραοικονομία. Η πολυπλοκότητα λειτουργίας της καθημερινής ζωής μέσα από λεπτομερείς κανονισμούς και θεσμικές αδυναμίες οδηγεί στην παραοικονομία, την απόκρυψη φορολογικών εσόδων, την δωροδοκία.

Η συμβολή της κρίσης: Aς μην ξεχνάμε πως λόγω της υψηλής ανεργίας, των απολύσεων μισθωτών κατά την διάρκεια της προηγούμενης κρίσης αυξήθηκε το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και ο αριθμός των μικρών-οικογενειακών επιχειρήσεων γεγονός που συνέβαλε στην άνοδο του επιπέδου φοροδιαφυγής της χώρας. Παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά την διάρκεια των μνημονίων, τα φορολογικά έσοδα ήταν σε χαμηλά επίπεδα, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και της μείωσης των εισοδημάτων και αφετέρου λόγω της νοοτροπίας “ δεν πληρώνω’’.

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή