Νέο «μήνυμα» της Γερμανίας προς την ΕΕ: Εργοδότες και συνδικάτα λένε «όχι» στις κυρώσεις κατά του ρωσικού αερίου

Δυναμική επιστροφή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα καταγράφουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Νέα γερμανική ψυχρολουσία για όσες χώρες της ΕΕ (αλλά και για το Κίεβο) πιέζουν τις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τους ρωσικούς υδρογονάνθρακές και ιδίως το φυσικό αέριο.

Σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ και ο επικεφαλής των συνδικάτων, Ράινερ Χοφμαν, τάχθηκαν κατά της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε κλείσιμο εργοστασίων και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Μαύρες προβλέψεις

«Ένα άμεσο εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα οδηγούσε σε μείωση της παραγωγής, λουκέτα, περαιτέρω αποβιομηχάνιση και μακροπρόθεσμη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», τονίζουν οι δύο πρόεδροι, μετά την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων.

Πάντως, με την ΕΕ να εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου από τη Ρωσία, οι εκκλήσεις κάποιων χωρών-μελών της Ένωσης και της ηγεσίας της Ουκρανίας, η οποία υποστηρίζει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο χρηματοδοτείται ο πόλεμος, είναι μάλλον δύσκολο -προς το παρόν- να εισακουστούν.

Κίνδυνος για την «κοινωνική ειρήνη»

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών υδρογονανθράκων στην ΕΕ έχει δηλώσει ότι από φέτος μάλλον θα κατορθώσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και ως τα μέσα του 2024 από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο, η κυβέρνηση Σολτς έχει ταχθεί κατά των άμεσων κυρώσεων από την ΕΕ ιδίως για το αέριο.

Ακόμα και ο Πράσινος αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι «ένα άμεσο εμπάργκο στο αέριο θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία», καθώς μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της χώρας χρησιμοποιεί το ρωσικό φυσικό αέριο για την ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων γυαλιού, μετάλλου, χημικών κλπ.

Σκέψεις για το πετρέλαιο

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ «παίζει» με την ιδέα του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει πιο εύκολα, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε ακόμα πιο αυξημένο πληθωρισμό από το 7,5% που καταγράφεται σήμερα και μεγαλύτερες πιέσεις στα εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο, κατά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για την Ευρώπη να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή