Νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις και αποφυγή απολύσεων

στήριξη επιχειρήσεων προσλήψεις απολύσεις

Νέο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν πολυεπίπεδα προβλήματα λόγω του κοροναϊού, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το νέο δίχτυ στήριξης των επιχειρήσεων

  • Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ανοίγει από σήμερα, θα επιβάλει σε όσους λάβουν χρήματα, να μην κάνουν καμία απόλυση μέχρι και το τέλος του χρόνου.
  • Η επέκταση της ρήτρας μη απολύσεων έως το τέλος του χρόνου –η επιστρεπτέα προκαταβολή 1 και 2 προέβλεπε να μην υπάρχει μείωση προσωπικού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου– θα ενσωματώνεται στην υπουργική απόφαση με τα κριτήρια διάθεσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Η έκδοση της αναμένεται μετά τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Μείωση εργαζομένων

Ειδικότερα, από τις μέχρι τώρα διαθέσιμες στατιστικές για την πορεία της αγοράς εργασίας προκύπτουν τα εξής:

• Ο αριθμός των απασχολουμένων έχει μειωθεί φέτος τον Ιούνιο στα 3,744 εκατομμύρια από 3,918 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο.

  • Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, σε καθεστώς αναστολής βρίσκονταν τον Ιούνιο τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι.
  •  O αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 836,6 χιλιάδες άτομα τον Ιούνιο. Και πάλι όμως υπάρχει ένα ζήτημα με τη στατιστική διαχείριση.

Πρόβλεψη για εκτίναξη ανεργίας στο 20%

Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη «θωράκιση» της αγοράς εργασίας δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις αποτυπώνουν την εκτίμηση ότι η μείωση της απασχόλησης είναι πιθανό να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2021.

Τη σχετική εκτίμηση μετέφερε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Ειδικά για την Ελλάδα όμως, η ανάγκη λήψης μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας είναι ακόμη πιο επιτακτική, καθώς με το ποσοστό του 18,3% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούνιο, η χώρα παραμένει στην πρώτη θέση της Ευρώπης.

Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράψει ποσοστό ανεργίας ακόμη και άνω του 20%.

Ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας είναι αυτός που διανύουμε τώρα, αλλά και οι δύο επόμενοι, καθώς θα πρέπει να φανεί πώς ισορροπεί η αγορά εργασίας με την πρόωρη και «άδοξη» λήξη της τουριστικής περιόδου από τη μία αλλά και την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την άλλη (σ.σ. τόσο της παράτασης των υφιστάμενων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας όσο και των νέων εξαγγελιών του πρωθυπουργού).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή