Νέο σκάνδαλο Αλμπαϊράκ στην Τουρκία; – Ο Ερντογάν καρατόμησε τον κεντρικό τραπεζίτη για να σώσει τον γαμπρό του – Πως χάθηκαν 130 δις δολάρια

Ερντογάν Αλμπαϊράκ

Για τον Ταγίπ Ερντογάν η πολιτική είναι πρωτίστως υπόθεση εξουσίας – εξουσίας προσωπικής και, ενίοτε, και οικογενειακής. Και πίσω από αυτό το, φαινομενικά απλοϊκό, πολιτικό δόγμα μπορεί να κρύβεται η απάντηση για αντισυμβατικές και παρακινδυνευμένες επιλογές του τούρκου προέδρου, όπως και η τελευταία απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Μέχρι τώρα θεωρείτο ότι ο Νατζί Αγμπάλ, ο κεντρικός τραπεζίτης που είχε αναλάβει να διασώσει την λίρα και να επαναφέρει την Τουρκία σε τροχιά νομισματικής ορθοδοξίας, εκδιώχθηκε διότι επέμενε στις αυξήσεις επιτοκίων – στην πολιτική που μισεί ο Ερντογάν διότι έχει πολιτικό κόστος.

Αυτό όμως, όπως αποκαλύπτει το Reuters, ήταν η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ο Νατζί Αγκμπάλ κρίθηκε επικίνδυνος για την οικογενειακή εξουσία.

Reuters: Εδιωξε τον Αγκμπάλ για να σώσει τον Αλμπαϊράκ

Σύμφωνα με το Reuters, που μάλιστα επικαλείται έξι διαφορετικές πηγές, η πραγματική και βαθιά αιτία της «καρατόμησης» του τούρκου κεντρικού τραπεζίτη ήταν το ότι ο Ερντογάν τον θεωρούσε πλέον ευθεία απειλή για τον γαμπρό του – τον περίφημο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Για την ακρίβεια η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται να άρχισε τον Φεβρουάριο: Τότε ο Ερντογάν πληροφορήθηκε – και, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε έξαλλος – ότι ο Αγκμπάλ είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε έρευνα για την, ιδιαίτερα κοστοβόρο, πολιτική που είχε ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα επί θητείας του Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών. Ηταν η πολιτική με βάση την οποία δαπανήθηκαν σχεδόν μέσα σε έναν χρόνο 130 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να στηριχθεί η λίρα εν μέσω αλλεπάλληλων μειώσεων των επιτοκίων.

Επί θητείας Αλμπαϊράκ χάθηκε το 75% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Οι πωλήσεις των 130 δις δολαρίων γίνονταν μέσω των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας, υποστηρίζονταν από swaps της κεντρικής τράπεζας και οδήγησαν στην μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας κατά 75%.

«Υπήρξε δυσαρέσκεια για την απόφαση του Αγκμπάλ να ερευνήσει σε βάθος αυτά τα swaps; Ναι, βεβαίως και υπήρξε. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα από τα θέματα που απασχολούσαν και ενοχλούσαν πολύ το προεδρικό παλάτι», λέει χαρακτηριστικά μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Άλλο πρόσωπο, που φέρεται να είχε άμεση γνώση και εμπλοκή στην διαδικασία εξέτασης των μαζικών πωλήσεων συναλλάγματος, λέει ότι εάν ο Αγκμπάλ είχε παραμείνει στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας η υπόθεση Αλμπαϊράκ θα οδηγείτο σε επίσημη και ανεξάρτητη έρευνα.

Ο λόγος ήταν πως ο Νατζί Αγκμπάλ θεωρούσε την εξαϋλωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας ως «μαύρη κηλίδα» στην εικόνα της χώρας και ως παράγοντα που υπονόμευε την προσπάθειά του για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Ηθελε να «καθαρίσει» την εικόνα της τουρκικής οικονομίας από τις σκιές και θεωρούσε ότι ο τρόπος για να το κάνει ήταν να ρίξει απόλυτο φως στα πεπραγμένα του «γαμπρού» Αλμπαϊράκ κατά την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η αποκάλυψη των Anonymous για τα 14 δις του Αλμπαϊράκ

Η απόφασή του να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα ήρθε την ίδια περίοδο που η γνωστή ομάδα χάκερς Anonymous είχε δημοσιοποιήσει έγγραφα τα οποία, όπως υποστήριζε, αποδείκνυαν πως την εποχή της αιμορραγίας στα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε μεταβιβάσει σε προσωπικούς του λογαριασμούς ποσό 14 δις ευρώ μέσω των τραπεζών Ziraat Bank και Deutsche Bank.

Ατυχώς όμως για τον Ναγκμπάλ – και πιθανώς και για την τουρκική οικονομία – η απόφασή του να προχωρήσει την έρευνα ήρθε την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έστρωνε το έδαφος για την επιστροφή του γαμπρού του στο πολιτικό προσκήνιο: Υπερασπιζόταν δημόσια την πολιτική του στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωνε πως οι πωλήσεις του συναλλάγματος έγιναν για «πατριωτικούς λόγους», για να υπερασπιστεί την λίρα, και σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις συνεργατών του σχεδίαζε – και σχεδιάζει – την επαναφορά του Αλμπαϊράκ στην κυβέρνηση, πιθανώς στο υπουργείο Ενέργειας.

Το “τελικό πρόσχημα”

Τούτων δοθέντων, η αποπομπή του Αγκμπάλ ήταν απλώς θέμα χρόνου και, σύμφωνα με τις πηγές που μιλούν στο Reuters, η γενναία αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα ήταν απλώς το «τελικό πρόσχημα».

Οι μυημένοι στο πολιτικό παρασκήνιο της Αγκυρας λένε επίσης πως ο Αγκμπάλ και ο Αλμπαϊράκ εκπροσωπούν διαφορετικές φράξιες εντός του κυβερνώντος κόμματος, του ΑΚΡ. Kαι υποστηρίζουν πως όταν έρχεται η ώρα της κρίσης ο Ερντογάν στηρίζει πάντοτε την φράξια εκείνη που έχει περισσότερες πιθανότητες να ευγγυηθεί την απρόσκοπτη ευημερία της εξουσίας – είτε της προσωπικής, είτε της οικογενειακής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή