Νέο στοίχημα η αυτοδυναμία – Η στάση Γεννηματά θολώνει τη δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας

Η καθολική απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής (με την ολοκλήρωση της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές) σε συνδυασμό με την πρώτη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές, αναδεικνύουν ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο, αλλά και κρίσιμο διακύβευμα, την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Η προοπτική αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είτε θα πρέπει να γίνουν κυβερνήσεις συμμαχίας – με την Κυρία Γεννηματά να δημιουργεί πλέον ερωτηματικά για τη στάση της – είτε να οδηγηθούμε σε νέες κάλπες άμεσα και με απλή αναλογική, δηλαδή σε περιπέτεια.

Πάντως, η συντριπτική νίκη που κατέγραψαν χθες , σε όλα τα μέτωπα, οι υποψήφιοι της ΝΔ δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης πάει στις κάλπες με τον αέρα του νικητή και  μπορεί να πετύχει και την αυτοδυναμία.

Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε σε αποτύπωση της κοινής γνώμης (που έγινε έως την περασμένη Παρασκευή) την παγίωση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, δίνοντας τάσεις του εκλογικού σώματος που οδηγούν τη Νέα Δημοκρατία σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων – ως μέση τιμή του πιθανού εύρους της διαφοράς – που δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση (36,5% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ) επιτρέπει τη «μαθηματική» εκτίμηση ότι τα ποσοστά της ΝΔ αναμένεται να κυμανθούν από 31,5% έως 36,5% ενώ αυτά του ΣΥΡΙΖΑ από 22,5% έως 27,5%. Κατά τους αναλυτές η ανάγνωση αυτού του αποτελέσματος δίνει «ανώτατη τιμή της διαφοράς των δυο κομμάτων τις 14 μονάδες, ενώ η δυνητικά χαμηλότερη τις τέσσερις».

Η πολιτική ανάγνωση ωστόσο της δημοσκόπησης, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία της, αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης «τριπλής κάλπης», επιτρέπει την εκτίμηση ότι οι τάσεις του εκλογικού σώματος τη στιγμή αυτή οδηγούν προς την ανώτατη τιμή διαφοράς.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι «στόχος της ΝΔ προφανώς και είναι να λάβει αδιαμφισβήτητη εντολή από τον λαό, προκειμένου να κινηθεί χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς στην επόμενη μέρα, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει προς το παρόν να μην αναδείξει ευθέως την αυτοδυναμία ως διακύβευμα των εκλογών». Βεβαίως, λένε, για το γαλάζιο επιτελείο «κάθε ψήφος μετράει», όμως η κατεύθυνση που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ παραμένει «να επιδιωχθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συναινέσεις, με μετριοπάθεια».

Αυτή η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, με εντατικοποίηση της προσπάθειας συσπείρωσης των ψηφοφόρων και προσέλκυσης περισσότερων πολιτών, αναμένεται να είναι σταθερή μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, προτρέπει πλέον τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να «ξεχάσουν» την ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να ριχτούν στη μάχη ακόμα και για τη νίκη. Μπροστά όμως στην προεξοφλημένη επικράτηση της ΝΔ, ο βασικότερος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σίγουρα θα διεκδικήσει όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, είναι τουλάχιστον να «κόψει» τη γαλάζια αυτοδυναμία και να οδηγήσει τη χώρα σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας.

Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε το ΚΙΝ.ΑΛ. και τους βουλευτές του σε καταλύτη των εξελίξεων – προοπτική που δημιουργεί κρίσιμα ερωτηματικά υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στο κόμμα της Κυρίας Γεννηματά.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή