Νέο σύστημα για απόλυτη συνεργασία μεταξύ F-22 και F-35. Το όνειρο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ γίνεται πραγματικότητα

To F-22 και το F-35 είναι κατά γενική ομολογία τα πιο προηγμένα stealth μαχητικά 5ης γενιάς που υπάρχουν στον κόσμο και, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι σχεδιασμένα ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

Μια δύσκολη «συνεργασία»

Το F-22 είναι μαχητικό σχεδιασμένο για εναέρια κυριαρχία, με τεράστιες δυνατότητες σε αερομαχίες (ταχύτητα, ευελιξία) και μπορεί να παρέχει υποστήριξη στο F-35, το οποίο έχει φτιαχτεί για «χειρουργικά» χτυπήματα, αλλά και ως ένα ιπτάμενο «πληροφοριακό κέντρο» το οποίο συλλέγει και μοιράζει δεδομένα μάχης.

Το πρόβλημα που υπήρχε ως τώρα αφορούσε στο πώς τα δύο μαχητικά θα μπορούσαν να συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανταλλάσοντας διαρκώς πληροφορίες, μοιράζοντας δεδομένα και αξιολογώντας τις συνθήκες στο πλαίσιο επιχειρήσεων, καθώς το καθένα από αυτά χρησιμοποιεί τη δική του ψηφιακή «γλώσσα».

Νέα πλατφόρμα

Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, το ζήτημα αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του, μέσω μιας νέας πλατφόρμας που αναπτύσσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, η οποία θα συνδέει δικτυακά κάθε τομέα τους, μέσω υπολογιστικού νέφους, και θα παρέχει πληροφορίες και δεδομένα για επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων.

Η πλατφόρμα αυτή, γνωστή με τα αρχικά ABMS, σχεδιάστηκε προκειμένου να διευκολύνει τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών για τη συλλογή, ανάλυση και διαμοιρασμό πληροφοριών και την ταχεία λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο στη διάρκεια μελλοντικών σεναρίων πολεμικών συγκρούσεων.

Απευθείας «συνομιλία» F-22 και F-35

Μια τελευταία δοκιμή της πλατφόρμας έγινε πρόσφατα όταν σε ένα drone XQ-58A Valkyrie εγκαταστάθηκε σύνδεσμος της ABMS, μέσω του οποίου επιτεύχθηκε επικοινωνία και «μετάφραση» των πληροφοριακών συστημάτων ενός F-22 και δύο F-35, τα οποία και κατόρθωσαν να «συνομιλήσουν» μεταξύ τους.

Για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ η δοκιμή αυτή αποτέλεσε ένα τεράστιο βήμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα πληροφοριακά συστήματα των δύο μαχητικών αντάλλαξαν δεδομένα απευθείας μεταξύ τους και πλέον η προοπτική των κοινών αποστολών έρχεται ακόμα πιο κοντά.

Πληροφορίες: EurAsian Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή