Νέο «τείχος» αποτροπής στον Εβρο: Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την απόκρουση νέας, πιθανής κρίσης με αφγανούς πρόσφυγες

Νέο «τείχος» αποτροπής στον Εβρο

Με νέο «τείχος» αποτροπής στον Εβρο ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αποκρούσει πιθανές ροές προσφύγων από το Αφγανιστάν – ένα ενδεχόμενο που μοιάζει πλέον αναπόφευκτο μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποτροπή νέας προσφυγικής κρίσης είναι ήδη έτοιμος, και ενδεικτικό των προθέσεων είναι το γεγονός ότι σήμερα επισκέπτονται τον Έβρο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

“Δεν θα επιτρέψουμε σκηνές του 2015”

“Η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τη στάση της με την ΕΕ. Έχουμε ζητήσει μία ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Να ξεκαθαριστεί στην Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή εργαλειοποίηση της κατάστασης. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση με δυνάμεις αποτροπής στις πύλες εισόδου της χώρας ώστε να μην επιτραπεί με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν μία εργαλειοποίηση” δήλωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να ζήσουμε σκηνές του 2015 στα νησιά, τις πύλες εισόδου της χώρας, τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η Ελλάδα δε θα υπάρξει ξανά ξέφραγο αμπέλι”, πρόσθεσε καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η προάσπιση των συνόρων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Επιχειρησιακό σχέδιο με ραντάρ, drones και μετακινήσεις ενστόλων

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε επιφυλακή Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.

Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.

Το θέμα συζητήθηκε προχθές και στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου παρουσιάστηκαν από τους επιτελείς και τα ακριβή σχέδια για τη φύλαξη των συνόρων, αντίστοιχα με εκείνα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020 στην κρίση στον Εβρο.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης των συνόρων

Σύμφωνα, άλλωστε,  με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή», η κατασκευή του μήκους 27 χιλιομέτρων φράχτη στον Εβρο έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων.

Πρόκειται για σύστημα 11 νέων καμερών και ραντάρ με δυνατότητα να «βλέπουν» μέχρι και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος και να μεταφέρουν εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. κατά μήκος των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή επισημαίνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει την αύξηση των περιπολιών και κατοπτεύσεων στα σύνορα, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβαίνουν σε ελέγχους των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτουν στις αποθήκες τους, όπως τα δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί drones για τον έλεγχο της μεθορίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων. Σε μετακίνηση προσωπικού και μέσων στο Ανατολικό Αιγαίο προχωράει ή αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και το Λιμενικό.

Στην Τουρκία βρίσκονται 500.000 αφγανοί πρόσφυγες

Υπολογίζεται ότι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται σήμερα 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, που ουδείς αποκλείει ότι θα επιχειρήσουν – είτε αυτοβούλως, είτε κατευθυνόμενοι – να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή