Νέο βουλγαρικό «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις ΕΕ με Βόρεια Μακεδονία: «Έχουμε τρεις σαφείς προϋποθέσεις εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο»

Παραμένει… ακλόνητο το βέτο της Βουλγαρίας, όσον αφορά στην έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, όπως κατέστησε σαφές η Σόφια.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρέλι, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, η κυβέρνηση του οποίου έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο χθες Τετάρτη, απέρριψε τις κατηγορίες ενός πρώην συμμάχου του κυβερνητικού συνασπισμού ότι ήταν έτοιμος να άρει το βέτο της Βουλγαρίας, αγνοώντας τα εθνικά συμφέροντα. «Η Βουλγαρία έχει τρεις σαφείς προϋποθέσεις εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο στο ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο Πέτκοφ σε δημοσιογράφους. «Συνεργαζόμαστε για να δούμε αν θα ήταν δυνατόν η ΕΕ να είναι εγγυητής για την τήρηση αυτών των όρων», συμπλήρωσε.

Πιέσεις ένθεν κακείθεν

Η Σόφια ασκεί πιέσεις στην γειτονική της χώρα να εγκρίνει συνταγματικές εγγυήσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των Βουλγάρων που ζουν στην Βόρεια Μακεδονία, καθώς και να καταγραφεί πρόοδος σε ορισμένες ιστορικές διαφορές. Η Βουλγαρία αρνήθηκε το 2020 να εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εξαιτίας διαφωνιών αναφορικά με την ιστορία και τη γλώσσα.

Ο Βαρέλι, στην τέταρτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία τους τελευταίους έξι μήνες, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση για την άρση του αδιεξόδου για τα ενταξιακά σχέδια της Βόρειας Μακεδονίας. Οι σύμμαχοι της Βουλγαρίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πιέζουν για μια συμφωνία που θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Το γεγονός ότι επιστρέφω συνέχεια σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση, κάτι που είναι πολύ απογοητευτικό», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Εμφύλιος» στη Σόφια

Σημειώνεται ότι το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» απέσυρε όλους τους βουλευτές του από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, με τον ηγέτη του, Σλάβι Τριφόνοφ, να δηλώνει ότι «υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Η πολιτική της χώρας για τη Βόρεια Μακεδονία και η έλλειψη χρημάτων. Γι’ αυτό το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” δεν έχει πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Πέτκοφ ακολουθεί πολιτική διαφορετική από αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και της πολιτικής που συμφωνήθηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΠτΔ, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Τριφόνοφ ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου ότι θα άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό, αν και οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο όταν εκπληρώσει τη Συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία υπογράφηκε το 2017. Η αποχώρηση του κόμματος Υπάρχει Τέτοιος Λαός σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κεντρώου μεταρρυθμιστή Κίριλ Πέτκοφ χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πλέον ή θα προσπαθήσει να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα καταρρεύσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή