Νέοι μπελάδες για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Μήνυση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουάσινγκτον για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσινγκτον μηνύει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Εφιάλτης για το Facebook και τον ιδρυτή του συνεχίζει να αποτελεί το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία κατηγορήθηκε ότι αξιοποίησε προσωπικά δεδομένα των χρηστών του μέσου, προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.

Παρότι η «πέτρα του σκανδάλου», η Cambridge Analytica έχει πάψει να υπάρχει ως οντότητα, ο Γενικός Εισαγγελέας της πρωτεύουσας των ΗΠΑ (Ουάσινγκτον, περιοχή Κολούμπια) άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θεωρώντας ότι ο CEO της Meta, όπως έχει μετονομαστεί η εταιρεία Facebook, θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για την αποτυχία της επιχείρησής του να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook.

Προβληματική ασφάλεια δεδομένων

H αγωγή βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον δημιουργό του Facebook, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας, Καρλ Ρέισιν, υποστηρίζει ότι η έρευνά του αποκαλύπτει «εκτεταμένα στοιχεία ότι ο Ζάκερμπεργκ εμπλέκεται προσωπικά σε αποτυχίες που οδήγησαν στο περιστατικό της Cambridge Analytica. Η μήνυση αυτή είναι επιβεβλημένη. Το να παραπλανείς τους καταναλωτές, να εκθέτεις τα προσωπικά τους δεδομένα και να παραβιάζεις το νόμο έχει συνέπειες, όχι μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τα εκτελεστικά στελέχη τους».

Ο δικαστικός υποστηρίζει ότι το Facebook, παρότι επιχειρούσε να πείσει τους χρήστες του ότι τα δεδομένα τους ήταν ασφαλή, με αποφάσεις του Ζάκερμπεργκ άνοιξε την πλατφόρμα του σε τρίτους, είχε μια εξαιρετικά χαλαρή πολιτική προστασίας των δεδομένων, τιμωρούσε τις όποιες παραβάσεις εντελώς επιλεκτικά και σπασμωδικά και, εν τέλει, επέτρεψε στην Cambridge Analytica, χρησιμοποιώντας απλά προγραμματιστικά εργαλεία που της παρείχε η ίδια η πλατφόρμα, να συλλέξει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, να τα χρησιμοποιήσει για να τους μανιπουλάρει και να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

Γνωστό από το 2015

Ειδικά για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η μήνυση αναφέρει ότι το Facebook γνώριζε από το 2015 ότι ερευνητής -ο Αλεξάντερ Κόγκαν- είχε συλλέξει και πουλήσει στην εταιρεία προσωπικά δεδομένα χρηστών της πλατφόρμας, τα οποία η βρετανική φίρμα χρησιμοποίησε για να οργανώσει προεκλογικές καμπάνιες, αρχικά για τον Τεντ Κρουζ και στη συνέχεια για τον Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζοντας στοχευμένες διαφημίσεις για τους χρήστες του Facebook. Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο ήρθε στο φως το 2018, όταν ο Κρίστοφερ Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος της Cambridge Analytica έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι ενώ το Facebook γνώριζε τι είχε γίνει, περιορίστηκε απλώς να πετάξει έξω από την πλατφόρμα την εφαρμογή μέσω της οποίας ο Κόγκαν συνέλεξε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και να καλέσει τον ερευνητή και την Cambridge Analytica να διαγράψουν τα στοιχεία αυτά, χωρίς να περιορίσει στο ελάχιστο την πρόσβασή τους στην πλατφόρμα ή να εξετάσει τι πραγματικά είχαν ουσιαστικά υποκλέψει, και αποδέχθηκε το λόγο τους ότι το είχαν κάνει, χωρίς περαιτέρω εξέταση των πραγμάτων.

Ο Ζάκερμπεργκ γνώριζε

Ο Γενικός Εισαγγελέας τονίζει ότι «ο Ζάκερμπεργκ γνώριζε προσωπικά τους κινδύνους που υπήρχαν από το διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook με εφαρμογές τρίτων, ωστόσο τους αγνόησε, διότι ο διαμοιρασμός αυτός ήταν ευεργετικός και κερδοφόρος για το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook και την ανάπτυξη της πλατφόρμας». Παρουσιάζει, δε, μέμο του ιδίου από το 2012, όπου λέει ότι «νομίζω ότι διαρρέουμε πληροφορίες σε προγραμματιστές, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια περίπτωση όπου τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται από προγραμματιστή σε προγραμματιστή και μας προκαλεί πραγματικό πρόβλημα».

Ο εισαγγελέας τονίζει, δε, στη μήνυση ότι «το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το Facebook ήλεγξε την Cambridge Analytica και συμπέρανε ότι αποτελούσε ρίσκο για τα δεδομένα των χρηστών, ωστόσο, αποφάσισε να “θάψει” αυτές τις ανησυχίες, αντί να τις σταματήσει, καθώς θα προκαλούσαν πρόβλημα στα κέρδη του Facebook και του Ζάκερμπεργκ». Ο Ρέισιν έχει προσπαθήσει ξανά να στείλει σε δίκη τον Ζάκερμπεργκ για την υπόθεση της Cambridge Analytica, ωστόσο, η πρώτη αγωγή του απορρίφθηκε για τεχνικούς λόγους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή