Νέοι πονοκέφαλοι για τον Ερντογάν: «Πυρά» από την αντιπολίτευση για τη στάση του στη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Έναν πιο ήπιο, διαλλακτικό και «πολιτικό» Ερντογάν είδε ο κόσμος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και κυρίως στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο συνήθως συγκρουσιακός και απαιτητικός έναντι των συμμάχων και εταίρων του Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε συγκρατημένος, έτοιμος για υπαναχωρήσεις και πολύ πιο ήπιος στις δηλώσεις του. Μάλιστα, η αντίθεση του «πριν» και του «μετά» του Ερντογάν γίνεται καταφανής για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε (σ.σ. στον Μπάιντεν)», ωστόσο μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, σόκαρε τους πάντες, λέγοντας: «Δόξα τω Θεώ δεν τέθηκε καθόλου το ζήτημα αυτό».

Αντιπολιτευτικά πυρά

Η αλλαγή στάσης 180 μοιρών του Τούρκου προέδρου προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και οργισμένες αντιδράσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους του. «Αυτό που με συγκλόνισε ήταν το χαμόγελο του κ. Ερντογάν όταν δόξασε που δεν τέθηκε το ζήτημα του 1915. Είχε βγει από μια στενάχωρη συζήτηση. Δείτε την ηττοπάθεια του. Δείτε την ψυχολογική κατάσταση που σκορπίζεται από τον “μεγάλο εχθρό Μπάιντεν” στον “φίλο μου Μπάιντεν”. Σύντροφε! Πως μπορεί να υπάρχει τέτοια αναίδεια; Τέτοια επιπολαιότητα; Πως μπορεί να είσαι τέτοιος κρατικός λειτουργός; Ντροπή σου!», δήλωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Ενδοκυβερνητικές τριβές

Ωστόσο, η στροφή του Ερντογάν δεν αποκλείεται να δημιουργήσει τριγμούς και στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους «Γκρίζους Λύκους». Ήδη ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Δράσης αντέδρασε και τα έβαλε με το ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ πότε έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας; Να μην ρωτήσουμε; Να μην ζητήσουμε την απάντηση; Πού είναι το NATO, πότε υπάρχει υποστηρίξει σε θέματα απειλών που η χώρα μας έχει επικαιροποιήσει;», τόνισε ο Μπαχτσελί.

Οι στόχοι και οι κίνδυνοι

Η αλλαγή ρότας από τον Ερντογάν έχει προφανείς στόχους: ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να βρει ένα modus viventi με την νέα ηγεσία στην Ουάσινγκτον και να δείξει ένα «καλό» πρόσωπο στους Ευρωπαίους, μετά από μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έμοιαζε να ετοιμάζεται να «κόψει» τους δεσμούς της με τη Δύση. Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι μια εξωτερική ηρεμία θα του επιτρέψει να διαχειριστεί καλύτερα τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας (οικονομία, κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή, κλπ). Ωστόσο, ακριβώς επειδή ως τώρα ο Ερντογάν εμφανιζόταν ως ανίκητος στις συγκρούσεις του με τη Δύση, κινδυνεύει πλέον να φανεί αδύναμος στο εσωτερικό της Τουρκίας, δίνοντας όπλα στους αντιπάλους του.

Καμία δημοσίευση για προβολή