Νέος μπελάς για τα F-35: Σταματούν προσωρινά οι παραδόσεις του μαχητικού λόγω εξαρτήματος προερχόμενου από την Κίνα

Στην απόφαση να σταματήσουν προσωρινά οι παραδόσεις νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και σε διεθνείς πελάτες προχώρησε το Πεντάγωνο.

Εξάρτημα από την Κίνα

Η απόφαση ελήφθη όταν η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, διαπίστωσε ότι ένα μεταλλικό εξάρτημα -συγκεκριμένα, το κράμα που χρησιμοποιείται στους μαγνήτες που περιέχονται σε εξάρτημα του κινητήρα του αεροσκάφους, το οποίο κατασκευάζεται από άλλη εταιρεία (Honeywell)- προέρχεται από την Κίνα.

«Διαπιστώσαμε ότι ο μαγνήτης δεν μεταδίδει πληροφορίες, ούτε βλάπτει την ακεραιότητα του αεροσκάφους και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τις επιδόσεις και την ασφάλειά του που να σχετίζονται με το ζήτημα, οπότε οι πτήσεις των ήδη εν υπηρεσία F-35 θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε εκπρόσωπος του προγράμματος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες έδωσαν οικειοθελώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μόλις αποκαλύφθηκε το θέμα και δεσμεύτηκαν ότι για τα επόμενα F-35 που θα κατασκευαστούν θα φροντίσουν να προμηθευτούν το εξάρτημα από άλλη, εναλλακτική πηγή εκτός Κίνας.

Έρευνα και κίνδυνος

Ωστόσο, το «πάγωμα» των παραδόσεων F-35 θα συνοδευτεί και από έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Πενταγώνου για τους λόγους που οδήγησαν στην προμήθεια του κράματος από την Κίνα, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση του νόμου, η Lockheed Martin θα χρειαστεί ειδική άδεια για να συνεχίσει τις παραδόσεις.

Από την πλευρά της, η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους δήλωσε ότι «ο μαγνήτης δεν έχει επαφή με κάποια πληροφορία του προγράμματος. Το F-35 παραμένει ασφαλές και εργαζόμαστε με το υπουργείο Άμυνας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν ταχύτερα και να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις».

Τώρα, η υπόθεση περνά στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού Άμυνας, Ουίλιαμ Λαπλάντ, ο οποίος και θα αποφασίσει αν η Lockheed Martin θα χρειαστεί ειδική άδεια εθνικής ασφαλείας για να αρχίσουν εκ νέου οι παραδόσεις του F-35, το οποίο ήδη πωλείται, εκτός των ΗΠΑ, και σε άλλες δέκα χώρες και υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Μακρά σειρά προβλημάτων

Το επεισόδιο αυτό προστίθεται σε μια μακρά σειρά προβλημάτων που μοιάζουν να «στοιχειώνουν» το πρόγραμμα Joint Strike Fighter, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, από καθυστερήσεις και τεράστιες υπερβάσεις προϋπολογισμού, μέχρι προβλήματα αναβάθμισης, ακόμα και «σκουριά» σε αεροσκάφη.

Πολλοί επικριτές του προγράμματος έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο να «τραβήξει την πρίζα» και να σταματήσει να το χρηματοδοτεί, ώστε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για την ανάπτυξη ενός νέου -λιγότερο προβλήματικού και λιγότερο ακριβού- μαχητικού αεροσκάφους.

Από την άλλη, στην παρούσα φάση και με το πρόγραμμα σε τόσο προχωρημένο στάδιο, αλλά και με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατο, οπότε το πρόγραμμα Joint Strike Fighter φαίνεται ότι θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί εξαρχής.

Καμία δημοσίευση για προβολή