Νέος «μπελάς» για τον Ερντογάν: Σουηδία και Φινλανδία δηλώνουν ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μόνο «μαζί»

Αν η Άγκυρα ήλπιζε ότι με την τακτική της θα προκαλούσε «ρήγμα» στο μέτωπο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όσον αφορά στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει.

«Η Σουηδία πληροί όλες τις προϋποθέσεις»

Κι αυτό, διότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, δήλωσαν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν προσηλωμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, παρά την αντίθεση της Τουρκίας στη σουηδική υποψηφιότητα. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία, ωστόσο Φινλανδοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει την ιδέα αυτή, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών στηρίζεται σε αμοιβαίες ενέργειες και αποφάσεις.

«Δεν μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα, η θέση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται ως ένα είδος προβληματικού παιδιού στην τάξη. Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Η Σουηδία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να τηρεί την τριμερή συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που υπογράφηκε πέρυσι μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας.

«Κάνουμε το ταξίδι μαζί»

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και κάνουμε το ταξίδι προς την ένταξη μαζί», δήλωσε ο Κρίστερσον, ουσιαστικά ανατρέποντας την προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει «καλό πρόσωπο» εγκρίνοντας το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι βασικός στόχος παραμένει η ένταξη στη συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, ενώ η Άγκυρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πει «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, στις 14 Μαΐου.

Και, φυσικά, η πίεση γίνεται αφόρητη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς Αμερικανοί Γερουσιαστές συγκεντρώνουν υπογραφές για επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν, στην οποία συνδέουν άμεσα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το αίτημα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για αγορά 40 νέων F-16 και περίπου 80 κιτ αναβάθμισης παλαιοτέρων αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Καμία δημοσίευση για προβολή