Νέος «χαμός» στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος δίνει εξηγήσεις για τα όσα είπε για τους συμβούλους του Τσίπρα και την «αστική αυτοπεποίηθηση»

Σε νέα φάση εσωστρέφειας μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνέντευξη που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε στην «Καθημερινή», στην οποία ασκούσε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κριτική η οποία φαίνεται ότι έφερε «φουσκοθαλασσία» στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Καρφιά» κατά Τσίπρα

Συγκεκριμένα, για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχει δύο ελλατώματα: «‘Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος». Παράλληλα, σχετικά με το πόσο τον επηρέασε η «αίγλη της εξουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Eχεις μια “αστική αυτοπεποίθηση”. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν. Ενα από τα χειρότερα πράγματα στον νεοφιλελευθερισμό δεν είναι οι ανισότητες. Είναι ότι έχει μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα. Η πιθανότητα ένα παιδί της εργατικής τάξης να ανελιχθεί κοινωνικά είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’60. Εκτός αν είναι very bright, παίρνει υποτροφίες, ξεχωρίζει για το μυαλό του κ.ο.κ. Αλλιώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες».

«Δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, χωρίς ανθρωποφαγία»

Φαίνεται ότι αυτές οι παρατηρήσεις του τέως ΥΠΟΙΚ προκάλεσαν ενόχληση στην Κουμουνδούρου, η οποία εκδηλώθηκε με σχόλια στα social media αλλά και με αρθρογραφία σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Μάλιστα, η αιχμηρότητα των σχολίων ανάγκασε τον κ. Τσακαλώτο να αναρτήσει απάντηση επτά σημείων στον λογαριασμό του στο Facebook, στην οποία επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την κριτική του.

Μεταξύ άλλων σημειώνει, λοιπόν, ότι «είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης». Προσθέτει, δε, ότι «είναι καθήκον μας να του εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα, χωρίς ανθρωποφαγία, και με το βλέμμα στην προετοιμασία μιας καλύτερης διακυβέρνησης, ουσιαστικής, αποτελεσματικής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι καθήκον δικό του να χρησιμοποιεί αυτή την κριτική για να γινόμαστε όλοι μαζί ισχυρότεροι, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και επιμένει ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ».

Περί προνομίων…

Επίσης, τονίζει ότι «μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν; Η πίστη (αυτοπεποίθηση) που μπορεί να είναι ανατρεπτική προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευση μας σε αυτές τις ιδέες (είμαι πάντα εδώ, λέω πάντα αυτά, γιατί αυτά πρέπει να νικήσουν, γιατί αυτή είναι η αντίληψη μας για τη δίκαιη κοινωνία). Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει. Προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους».

Πυρά και από Φίλη

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η κριτική του κ. Τσακαλώτου έρχεται να προστεθεί στην κριτική του Νίκου Φίλη, ο οποίος, μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε ότι «η αιφνιδιαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, προκάλεσε αχρείαστη εσωστρέφεια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κομμάτων οι ηγεσίες εκλέγονται από σώματα στα οποία λογοδοτούν και μπορεί να ανακληθούν». Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε έμμεση αναφορά και στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι «τα απωθητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται με τη μορφή κάποιων έξαλλων σχολίων στα social media, δεν απηχούν το ήθος της δικής μας Αριστεράς και βρίσκουν σταθερά απέναντί τους, συνολικά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Με λίγα λόγια, αναμένεται… εκρηκτικό συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή