Νέος ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης θεωρείται το οικόπεδο “Γλαύκος” της Κύπρου

Ενεργειακός τροφοδότης που θα καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων κέντρων κατανάλωσης στην Ευρώπη, θεωρείται η ανακάλυψη της Exxon Mobil οικόπεδο Γλαύκος στην Κύπρο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος του τελευταίου διαστήματος για την ανατολική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό κ. Κονοφάγο η αξία για την Κύπρο ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει η συγκεκριμένη ανακάλυψη της Exxon Mobil:

  • Πρώτον πρόκειται για μια σημαντική αλλά όχι μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής ανακάλυψη, καθώς τα μεγαλύτερα κοιτάσματα είναι το Ζορ και το Λεβιάθαν που έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
  • Δεύτερον, η αύξηση του συνολικού αποθέματος καθιστά πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο το project του αγωγού East Med. Όσο περισσότερο αέριο βρεθεί τόσο πιο πολύ δικαιολογείται η κατασκευή αγωγού που να ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με τα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης
  • Τρίτον, η ανακοίνωση της ExxonMobil καταδεικνύει την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να παραμείνει στην περιοχή και να ψάξει ακόμη περισσότερο εξαντλώντας τις πιθανότητες να αυξήσει το απόθεμα. Αυτή η στάση, με δεδομένο το μέγεθος της αμερικανικής εταιρείας, εμπεριέχει και το στοιχείο της πολιτικής επιλογής, που ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό από τα καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτή η στάση της αμερικανικής εταιρείας έχει βαρύνουσα σημασία και για την Ελλάδα, όπου υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία δίνει το παρών συμμετέχοντας στην κοινοπραξία μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ για δύο περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης. Στην Κύπρο πάντως η ExxonMobil εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες γεωτρήσεις.
  • Τέταρτον το μέγεθος του κοιτάσματος δε δικαιολογεί την αυτόνομη εκμετάλλευση, ανοίγει όμως το δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για συνεργασία με άλλα ευρήματα στην περιοχή και τις υποδομές τους, όπως για παράδειγμα ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και παραγωγής (FPSO) στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin, τα οποία και εκμεταλλεύεται μια ελληνική εταιρεία η Energean.
  • Πέμπτον η νέα ανακάλυψη στην Κύπρο θα λειτουργήσει θετικά για την διενέργεια νέων ερευνών όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή