Νέος γερμανικός «κόλαφος» στην Τουρκία: Ο Ερντογάν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στα Βαρώσια, αναφέρει έκθεση της Bundestag

Τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια στην Κύπρο είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο, αποφαίνεται η Επιστημονική Επιτροπή της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag), σε νομική έκθεση-«κόλαφο» για την Άγκυρα.

Η έκθεση, 23 σελίδων, την οποία παρήγγειλε η βουλευτής του Die Linke, Σεβίμ Νταγκντελέν, και την οποία παρουσίασε ο ιστοχώρος Ahval πριν δημοσιευτεί επισήμως, ουσιαστικά ανατρέπει όλα τα νομικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα, προκειμένου να αιτιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια, και ενισχύει τα όσα υποστηρίζει η Λευκωσία.

Η Συνθήκη του 1960

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, αν και αποτελούν «μαλακό νόμο», ήτοι δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο αντανακλούν την πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ενίσχυση της Συνθήκης της Κύπρου του 1960, η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα μέρη της.

Η συνθήκη ορίζει χωρίς καμία περιστροφή ότι απαγορεύονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν στην διαίρεση του νησιού. Ως εκ τούτου, σημειώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag, οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, πέραν του ότι παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, τα οποία αναφέρουν ξεκάθαρα ότι τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους, αποτελούν και παραβίαση της Συνθήκης του 1960.

Οι προκλήσεις του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Βαρώσια, τα οποία άνοιξαν παρανόμως για τουρίστες, υποστήριξε ότι η περιοχή ανήκει στα Κατεχόμενα και ότι το άνοιγμά της είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο χωριστά κράτη, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για επανένωση του νησιού είναι μάταιες.

Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι προκαλέσει την οργή της Λευκωσίας, στο πλευρό της οποίας βρίσκονται και ο ΟΗΕ, αλλά και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, οι οποίες καταδίκασαν την μονομερή ενέργεια της Τουρκίας. Τώρα, η έκθεση προς την Bundestag ισχυροποιεί τα νομικά επιχειρήματα κατά των ενεργειών της Άγκυρας στα Βαρώσια, καθώς δίπλα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ φέρνει ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, τη Συνθήκη του 1960, υποστηρίζοντας ότι από αυτήν απορρέουν και τα σχετικά ψηφίσματα.

Κάλεσμα για ολικό εμπάργκο πώλησης όπλων

Σχολιάζοντας την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας, η Νταγκντελέν υπογράμμισε ότι δίνει στη γερμανική κυβέρνηση ακόμα ένα όπλο, ώστε οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου να μην μείνουν χωρίς συνέπειες, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «ολικό εμπάργκο πώλησης όπλο και σταμάτημα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καμία δημοσίευση για προβολή