Νέος ιός «Langya» πλήττει την Κίνα, 35 άνθρωποι έχουν μολυνθεί

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην Κίνα παρακολουθούν την εξάπλωση ενός νέου ιού που έχει εντοπιστεί σε μερικές δεκάδες άτομα.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων ( CDC ) στην Ταϊβάν ανέφεραν την Κυριακή ότι παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις γύρω από μια νέα ασθένεια γνωστή ως Langya henipavirus (LayV).  Ο νέος τύπος Henipavirus (ονομάζεται επίσης Langya henipavirus, LayV) βρέθηκε σε δείγματα επιχρίσματος λαιμού από εμπύρετους ασθενείς στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με την κρατική Global Times, επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε το κέντρο, 35 άτομα στην Κίνα έχουν βγει θετικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα κρούσματα έχουν αναφερθεί από τις επαρχίες Shandong και Henan , οι οποίες μοιράζονται σύνορα και βρίσκονται στη βορειοανατολική Κίνα. Το CDC της Ταϊβάν δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει την ανάπτυξη διαδικασιών για την παρακολούθηση του ιού Langya και τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματός του, με το τελευταίο να αναμένεται να είναι έτοιμο εντός μιας εβδομάδας.

Κανένας από τους 35 γνωστούς ασθενείς δεν είχε στενή επαφή μεταξύ τους ή δεν βρέθηκε ότι έχει κοινό σημείο έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού ήταν σποραδική στους ανθρώπους σε αυτό το σημείο. Ο ιός είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται σε ορισμένα ζώα, όπως οι γρίλιες.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η τρέχουσα εξάπλωση του ιού οφείλεται σε μεταφορά από ζώα, αλλά οι κινεζικές αρχές εξακολουθούν να ζητούν προσοχή. Οι πληροφορίες είναι τόσο πρώιμες που είναι επίσης ασαφές εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αν και προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του CDC της Ταϊβάν Chuang Jen-Hsiang εξήγησε ότι σε όλες εκτός από εννέα από τις τεκμηριωμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς είχαν μολυνθεί μόνο με τον ιό Langya.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης, μυϊκό πόνο, ναυτία, πονοκέφαλο και έμετο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ο ιός henipa y οικογένειας, στον οποίο ανήκει αυτό το νέο στέλεχος, ταξινομείται ως ιοί επιπέδου βιοασφάλειας 4, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ ) και μπορεί να έχει ποσοστά θνησιμότητας που κυμαίνονται από 40 έως 75 τοις εκατό. Όπως σημείωσαν οι Global Times , αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα κοινά ποσοστά θνησιμότητας για τους κοροναϊούς , την οικογένεια των ιών στην οποία ανήκει το COVID-19.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια για τους ιούς henipa. Η μόνη θεραπεία που μπορούν να παρέχουν οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας είναι η υποστηρικτική φροντίδα για τα διάφορα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή