Νεύρα Ερντογάν: Τα έβαλε με την Ευρώπη, την ώρα που Λίβυοι προσφεύγουν κατά του «μνημονίου» με την Άγκυρα

Ο Ερντογάν λέει τελικά το

Την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά στη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για οικονομικά θέματα, όσο και γα την τρομοκρατία, βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών.

Τα έβαλε (πάλι) με την Ευρώπη

Σε μια ιδιαιτέρως passive-aggressive ομιλία, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία «απειλείται στα βόρεια σύνορά της από τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους, παραμένει εκτεθειμένη στο “τεχνολογικό εμπάργκο” της Δύσης, διατηρεί εν ενεργεία πολεμικές συρράξεις σε ανατολή και βορρά, ενώ προσπαθούν να τη σύρουν σε τεχνητές κρίσες σε Μεσόγειο και Αιγαίο».

Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν άντεξε να αοιφύγει τους κομπασμούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Κοιτάξτε την κατάσταση της Ευρώπης στην οικονομία. Τα ράφια μας δεν είναι άδεια στην Τουρκία, όπως είναι στην Ευρώπη. Η Τουρκία έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ακόμα και την τρομοκρατία που προέρχεται από τη βόρεια Συρία, θα την τερματίσουμε. Η κατάσταση στο Κομπάνι έχει τελειώσει για εμας».

Μάλιστα, εξαιρετικά απειλητικό τόνο σημείωσε: «Πείτε στους τρομοκράτες φίλους σας, η Τουρκία δεν είναι τόσο γόνιμο μέρος γι’ αυτούς… θα πνιγούν μόλις προσπαθήσουν να έρθουν σε εμάς. Το τουρκικό έθνος έχει ένα χαρακτηριστικό που έχει εκδηλωθεί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας: Όταν βλέπουμε μια απειλή για την επιβίωσή μας, έχουμε την ικανότητα να κάνουμε τομές και να πετυχαίνουμε νίκες που κανείς δεν περίμενε».

Προσφυγή κατά του τουρκολιβυκού συμφώνου

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν και πολύ καλά για το τουρκικό καθεστώς, καθώς σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης , ενάντια στο πρόσφατο μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η Τουρκία κι επιτρέπει σε τουρκικές εταιρείες να αναζητούν και εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα λιβυκά ύδατα.

Σύμφωνα με την έφεση, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά «δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες. Η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο συνεννόησης (MoU), αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία πετρελαίου», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η συμφωνία «παραβιάζει πολλές πτυχές του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα».

Ταυτόχρονα στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία ή το «μνημόνιο», όπως επιθυμεί η Τουρκία να ονομάζεται «παραβίασε τη νομοθεσία του Κρατικού Γραφείου Ελέγχου όσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων πόρων, καθώς και τον νόμο περί κρατικών οικονομικών του 2008 σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών πόρων». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή