Νεύρα στην Τουρκία για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο: «Νοιώθουμε προδομένοι»

Τα επίχειρα της άφρονος εξωτερικής της πολιτικής εισπράττει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, ωστόσο, αντί για την απαραίτητη ενδοσκόπηση και αλλαγή ρότας, η Άγκυρα επιλέγει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, αλλά και να «τσιγκλίσει» χώρες-σύμβολα του αραβικού κόσμου.

Ενδεικτικές της… σύγχυσης που μοιάζει να επικρατεί στο μυαλό πολλών κορυφαίων Τούρκων πολιτικών είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μεσούτ Χακί Τσασίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, σχετικά με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο

Οργή για τη στάση του Ριάντ

Μιλώντας σε συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με το Nordic Monitor διεξήχθη υπό την αιγίδα της «τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας», της παραστρατιωτικής οργάνωσης με την επωνυμία «SADAT», ο Τσασίν δήλωσε με εμπρηστικό ύφος ότι είναι απαράδεκτο η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος να συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τσασίν υποστήριξε ότι ο «ισλαμικός κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος, όμως αυτό δεν συμβαίνει» και ότι «θα πρέπει να είμαστε θυμωμένοι με τους εαυτούς μας και όχι με την Δύση». Στη συνέχεια εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι πραγματοποιείται η διμερής αεροπορικής άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας με την επωνυμία «Falcon Eye 3».

Ο Τούρκος πολιτικός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κοινή άσκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 πετούν στην Κρήτη, αν και υποχρεώθηκε εν τέλει να παραδεχθεί ότι οι προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία για την βελτίωση των διμερών σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο δεν έχουν αποδώσει.

Ενόχληση και για την Αίγυπτο

Ωστόσο, ο Τσασίν άφησε «αιχμές» και κατά της Αιγύπτου, με αφορμή την επικείμενη πολυεθνική ναυτική άσκηση με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ», λέγοντας ότι «το αιγυπτιακό ναυτικό πραγματοποιεί ασκήσεις με το ελληνικό ναυτικό. Πώς κι έτσι; Αυτό είναι απαράδεκτο», εκφράζοντας έτσι την ενόχληση, αλλά και την ανησυχία της Τουρκίας για τις εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας και Κάιρου.

Μάλιστα, σε παραληρηματική αναφορά είπε ότι ο αιγυπτιακός στρατός μαζί με τους Οθωμανούς σταμάτησε ολόκληρο το ναυτικό των Σταυροφόρων στο παρελθόν, και συμπληρώνοντας σε άκρως προκλητικό ύφος ότι «αυτό που κάνει τώρα η Σαουδική Αραβία ενάντια στο τουρκικό έθνος, το οποίο ήταν ο σημαιοφόρος του Ισλάμ για 400 χρόνια, είναι απαράδεκτο».

Ο υπόρρητος φόβος

Πίσω από τις προκλήσεις του Τσασίν, ωστόσο, κρύβεται μια βαθύτερη ανησυχία της Άγκυρας, η οποία παρά τις πρόσπαθειές της να εμφανιστεί ως η κυρίαρχη δύναμη στον αραβικό και μουσουλμανικό χώρο, παρά ταύτα, όχι μόνο δεν τα έχει καταφέρει, αλλά με εξαίρεση έναν ή δύο «εισοδισμούς», έχει αποτύχει να πείσει τους μουσουλμάνους ότι αποτελεί τη δύναμη που επιθυμεί να είναι.

Ταυτόχρονα, και ο Τσασίν δεν το έκρυψε αυτό, η Άγκυρα «τρέμει» για τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, καθώς ο Τούρκος πρώην στρατιωτικός σημείωσε ότι και οι ΗΠΑ «έκοψαν» την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 -παρότι η χώρα είχε πληρώσει-, αλλά και η Δύση παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, σε βάρος της Τουρκίας, στην Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου και την Αλεξανδρούπολη.

Καμία δημοσίευση για προβολή