«Νεύρα» στην Τουρκία: Η Ινδία παραλαμβάνει κανονικά ρωσικούς S-400 και οι ΗΠΑ… δεν αντιδρούν καθόλου

Νέα συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για δεύτερη παρτίδα S-400

Αφορμή για πολλά… νεύρα στην Άγκυρα έδωσε η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ομού μετά των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας, στην Ινδία, όπου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τους Ινδούς ομολόγους τους.

Η επίσκεψη συνέπεσε με τις ανακοινώσεις του ινδικού υπουργείου Άμυνας, ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά πέντε συστοιχιών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 συνεχίζει να υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι η απόκτησή τους, ως το 2027, θα «ενισχύσει σημαντικά» την αεράμυνα της χώρας.

Η συμφωνία του 2018

Υπενθυμίζεται εδώ ότι Μόσχα και Νέο Δελχί υπέγραψαν το 2018 συμφωνία για τους S-400, ύψους 5,43 δισ. δολαρίων και ότι ήδη ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση μιας πρώτης ομάδας Ινδών τεχνικών στο σύστημα και σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπαίδευση δεύτερης ομάδας, ενώ και η κατασκευή των συστοιχιών προχωρεί κανονικά.

Όλα αυτά μοιάζουν αδιάφορα για την Τουρκία, ωστόσο, αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει την Άγκυρα έξαλλη είναι ότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν προτίθενται να ενεργοποιήσουν τον νόμο CAATSA, βάσει του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία, επίσης για την αγορά S-400.

Οι λόγοι για το «όχι» σε κυρώσεις

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, δύο κορυφαία μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οι Γερουσιαστές Μαρκ Ουόρνερ και Τζον Κόρνιν, κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Ινδία για την αγορά του ρωσικού συστήματος, επικαλούμενοι δύο βασικούς, όπως ισχυρίζονται, λόγους:

  • Πρώτον, η Ινδία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εταίρος στην ευρύτερη περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού και οι σχέσεις της με την Κίνα είναι τεταμένες και
  • Δεύτερον, ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας του FY19 (NDAA) επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκδώσει απαλλαγή από κυρώσεις, εάν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το αμερικανικό εθνικό συμφέρον και δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και τα αμυντικά τους συστήματα.

Ινδία: Λαμβάνουμε κυρίαρχες αποφάσεις

Από την πλευρά της, η Ινδία σημείωσε ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει όλες τις εξελίξεις [σ.σ. δυνητικές αμερικανικές κυρώσεις] που μπορεί να επηρεάσουν την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Λαμβάνουμε κυρίαρχες αποφάσεις, με βάση την αντίληψη της απειλής, αλλά και τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές προεκτάσεις [σ.σ. των προγραμμάτων] για να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουμε ολόκληρο το φάσμα των προκλήσεων ασφαλείας. Οι παραδόσεις γίνονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η συμφωνία».

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν οργή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τουρκία, η οποία αισθάνεται «αδικημένη» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, προκειμένου να αποφευχθεί νέα επιδείνωση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Καμία δημοσίευση για προβολή