New York Times: Η πιο πολύνεκρη φάση της πανδημίας μπορεί να βρίσκεται, ακόμη, μπροστά μας – Προειδοποίηση-σοκ και δραματική έκκληση για περισσότερα εμβόλια

ινδική μετάλλαξη

Εάν οι ηγέτες σε παγκόσμια κλίμακα δεν ενεργήσουν άμεσα, το τέλος της πανδημίας της Covid-19 μπορεί να έρθει με μια φρικτή εκδοχή της ανοσίας της αγέλης, καθώς περισσότερο μεταδοτικές μεταλλάξεις θα κερδίζουν έδαφος σε όλο τον κόσμο και θα σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους: Η προειδοποίηση – σοκ έρχεται από τους New York Times, οι οποία σε ανάλυσή τους επισημαίνουν τους παγκόσμιους κινδύνους όχι μόνον από την περίφημη ινδική μετάλλαξη, αλλά και από την ανεπάρκεια εμβολίων σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Η απειλή της ινδικής μετάλλαξης

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως, ήδη, υπάρχουν ανησυχητικές νέες ενδείξεις ότι η “ινδική” μετάλλαξη B.1.617.2 θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη “βρετανική” μετάλλαξη B.1.1.7, η οποία συνέβαλε σε κάποια από τα πιο θανατηφόρα κύματα της πανδημίας ανά τον κόσμο.

Σε χώρες με εκτεταμένο εμβολιασμό, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μπορούμε να αναμένουμε, όπως γράφουν οι ΝΥΤ, ότι τα κρούσματα οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να μειώνονται ή να παραμένουν χαμηλά, ειδικά αφού οι εργαστηριακές εξετάσεις και η εμπειρία δείχνουν ότι τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν τους εμβολιασθέντες ενάντια και στις δύο μεταλλάξεις.

Ωστόσο, για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, η τελευταία ακόμη πιο μεταδοτική ινδική μετάλλαξη θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

«Θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε μια περιοχή τυχαία. Πιθανόν να φθάσει εκεί πριν από άλλες μεταλλάξεις και να βρει έναν ευάλωτο πληθυσμό. ‘Η, να σταθεί… τυχερή και να διασπαρεί σε μια μεγάλη πληθυσμιακή υποομάδα πολύ γρήγορα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Τα υψηλά δευτερεύοντα ποσοστά μεταδοτικότητας

Ένα βασικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας για να διαπιστωθεί εάν μια μετάλλαξη ήταν πιο μεταδοτική ήταν να εξετάζει κανείς τα “δευτερεύοντα ποσοστά μεταδοτικότητας” σε περιβάλλον που δεν συνδέεται με ταξίδι: πόσα άτομα τα οποία έρχονται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο κολλούν τον ιό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών των επαφών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα η μεταδοτικότητα μιας μετάλλαξης να είναι μεγαλύτερη.

Τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά δευτερογενούς “επίθεσης” που παρουσιάστηκαν στις 22 Μαΐου από την βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία μπορεί να είναι σημαντικά πιο μεταδοτική μεταξύ στενών επαφών σε σχέση ακόμη και με την ήδη πολύ μεταδοτική βρετανική παραλλαγή.

Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να υποστηρίζονται και από τα τρομερά ξεσπάσματα της πανδημίας στην Ινδία και το γειτονικό Νεπάλ.

Μια μετάλλαξη με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για άτομα χωρίς ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από προηγούμενη μόλυνση, ακόμη και αν η μετάλλαξη δεν είναι πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες “εκδόσεις” του ιού. Κάτοικοι χωρών όπως η Ταϊβάν ή το Βιετνάμ που είχαν σχεδόν αποφύγει την πανδημία και χώρες όπως η Ινδία και το Νεπάλ, που τα πήγαιναν σχετικά καλά μέχρι πρόσφατα, έχουν τελική πολύ χαμηλή “ασυλία” έναντι του ιού και ο πληθυσμός τους είναι σε μεγάλο βαθμό μη εμβολιασμένος. Μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη μπορεί να διασπαρεί με αστρονομική ταχύτητα σε έναν τόσο ανοσολογικά μη προετοιμασμένο πληθυσμό.

Απειλή εκθετικού επιπέδου

Η αυξημένη μεταδοτικότητα αποτελεί εκθετικού επιπέδου απειλή. Εάν ένας ιός που προηγουμένως μπορούσε να μολύνει κατά μέσο όρο τρία άτομα μπορεί τώρα να μολύνει τέσσερα, η αύξηση μοιάζει μικρή. Ωστόσο, εάν ξεκινήσετε με μόνον δύο μολυσμένα άτομα και στα δύο σενάρια, συνολικά, μετά από 10 γύρους μόλυνσης, η πιο μεταδοτική μετάλλαξη θα προκαλούσε 2,8 εκατομμύρια κρούσματα, σε σχέση με τα 177.000 κρούσματα  της λιγότερο μεταδοτικής.

«Ηθικά και πρακτικά, αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί άμεση δράση: εκτεταμένος εμβολιασμός εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι, εκεί όπου η απειλή είναι μεγαλύτερη», τονίζουν οι New York Times.

Η παραίτηση από τις πατέντες των εμβολίων αποτελεί καλή ιδέα, ωστόσο, εάν δεν συνδέεται με μια διαδικασία που αυξάνει πραγματικά την προσφορά εμβολίων, έχει αξία ελάχιστα μεγαλύτερη από σκέψεις και προσευχές μετά από μια τραγωδία. Αξιωματούχοι από όλες τις χώρες οι οποίες παράγουν εμβόλια πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια επείγουσα σύνοδο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν όποια πλεονάζουσα ικανότητα έχουν να παραγάγουν περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανάγκη για ταχεία αύξηση της παραγωγής εμβολίων

Λόγω της απειλής της αυξημένης μεταδοτικότητας, και δεδομένου ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια, ακόμη και οι κινεζικές και ρωσικές εκδοχές τους, είναι πολύ αποτελεσματικά κατά σοβαρής νόσου ή θανάτου, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατασκευή και διανομή του ύψιστου αριθμού δόσεων όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Εάν η επιλογή είναι μεταξύ μη εμβολίου και οποιουδήποτε εμβολίου, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε ό,τι μπορεί να κατασκευαστεί ταχύτερα, ανεξάρτητα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έθνος προέλευσης ή χώρες που δίνουν προτεραιότητα σε συμμάχους ή επίδοξους συμμάχους τους.

Ήδη, υπάρχουν αναφορές ότι χώρες, από το Νεπάλ έως τις Φιλιππίνες και από τη Νότια Αφρική έως τη Νιγηρία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον ελλείψεις οξυγόνου, όπως την είδαμε στην Ινδία. Ο συγκεκριμένος παθογόνος παράγοντας έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας όταν το οξυγόνο είναι διαθέσιμο ως θεραπεία και ένα μεγαλύτερο όταν δεν είναι – και θα ήταν μια ανείπωτη τραγωδία να υποστεί κανείς το τελευταίο φαινόμενο όταν βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο έτος της πανδημίας.

«Όπως όλες οι πανδημίες, και η τωρινή θα τελειώσει είτε με εκατομμύρια -ίσως δισεκατομμύρια- μολυσμένους από τον ιό και με εμβολιασμένους. Αυτή τη φορά, οι ηγέτες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν επιλογή, αλλά λίγο χρόνο για να την αποφασίσουν πριν εκείνη τούς επιβληθεί από τις συνθήκες», καταλήγει η ανάλυση των Νew York Times.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή