NGAD: Νέα στοιχεία για το μαχητικό εναέριας υπεροχής 6ης γενιάς, πόσα θα κατασκευαστούν, πώς θα λειτουργεί

Όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση ενός σχεδίου που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο νοείται η εναέρια υπεροχή σε μια σύρραξη φαίνεται ότι βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Κι αυτό διότι ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας, Φρανκ Κένταλ, μιλώντας σε συνέδριο περιέργαψε πώς το Πεντάγωνο οραματίζεται το νέο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς, γνωστό ως NGAD (Next Generation Air Dominance), και το όραμα αυτό μοιάζει να έρχεται από το… μέλλον. Βασικά, αυτό που περιέγραψε ο Κένταλ δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος με stealth ιδιότητες, το οποίο θα μπορεί να διαπερνά τις αεράμυνες και να ανοίγει το δρόμο για τα μαχητικά κρούσης, αλλά μια οικογένεια συστημάτων, η οποία μέσω σμήνους από drones θα πραγματοποιεί ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις.

Drones

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κένταλ έδωσε μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα ανάπτυξης του «Collaborative Combat Aircraft – CCA» (συνεργατικού αεροσκάφους μάχης), το οποίο θα στηρίζεται σε φθηνά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμιποιηθούν και ως νέου τύπου «κατευθυνόμενες βόμβες» και «έξυπνα drones» τα οποία θα είναι σχετικά αυτόνομα και θα παρέχουν στο μητρικό σκάφος (σ.σ. το NGAD) πληροφορίες πεδίου, προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το επιχειρησιακό σχέδιο που εκτελεί ανά πάσα στιγμή.

«Οικογένεια συστημάτων»

Ο Κένταλ περιέγραψε το μέλλον της Αεροπορίας λέγοντας ότι ο στόχος είναι μια «οικογένεια συστημάτων επόμενης γενιάς για την εναέρια κυριαρχία στο πεδίο επιχειρήσεων (η οποία) θα αποτελείται από ένα μαχητικό τύπου NGAD μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα συνεργάζονται και από κοινού θα πετυχαίνουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα» στην ολοκλήρωση της εκάστοτε αποστολής, υπογραμμίζοντας τις συνέργειες μετάξύ του «μητρικού» μαχητικού και των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων διαφόρων τύπων, ανάλογα με την επιχείρηση.

Πρώτοι αριθμοί

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο υφυπουργός Αεροπορίας έδωσε και ένα αριθμητικό πλαίσιο για τα σχέδια του Πενταγώνου σχετικά με το πώς οραματίζεται τη νέα Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι σε μια αρχική προσέγγιση μιλάμε για 1.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου CCA και 200 μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς τύπου NGAD. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί θα αναπτύσσουν ως συνοδεία δύο UAV τύπου CAA σε κάθε μαχητικό αεροσκάφος τύπου NGAD αλλά και σε κάθε μαχητικό τύπου F-35 (άρα 400 UAV τύπου CCA για 200 μαχητικά NGAD συν 600 UAV τύπου CCA για 300 F-35 που θεωρούνται ως αεροσκάφη κρούσης).

Οικονομική βιωσιμότητα

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι… απορίες, καθώς το αρχικό σχέδιο του Πενταγώνου προέβλεπε μόνο για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ την αγορά σχεδόν 1.800 F-35A, ενώ στην ομιλία του ο Κένταλ αναφέρθηκε σε μόλις 300 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής εναέριας δύναμης που θα είναι ταυτόχρονα και βιώσιμη οικονομικά, καθώς, όπως σημείωσε, αν η Πολεμική Αεροπορία αγοράζει μόνο F-35 και F-15EX, τότε «θα έχουμε μια Αεροπορία που οικονομικά θα είναι μη βιώσιμη», ενώ τα CCA θα κοστίζουν μόλις ένα κλάσμα της τιμής του F-35, μεγαλώνοντας έτσι αριθμητικά τον στόλο αλλά και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη του.

Η «χρυσή τομή»

Μάλιστα, εξήγησε ότι τα νέα αυτά UAV θα έχουν δυνατότητες που θα εστιάζουν περισσότερο στην εκτέλεση ενός περιορισμένο αριθμού αποστολών, μερικές φορές ίσως και μια μόνο αποστολή την φορά. Κατ’ επέκταση, αυτός ο τρόπος ανάπτυξης αναμένεται να συμβάλλει στην διατήρηση συγκριτικά χαμηλών δαπανών συντήρησης και υποστήριξης των drones, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους ανά μητρικό αεροσκάφος μειώθηκε προς το παρόν στα δύο από πέντε που ήταν αρχικά, με τον Κένταλ να τονίζει ότι αναζητείται η χρυσή τομή που θα δίνει επιχειρησιακή επάρκεια σε συνδυασμό με ανάπτυξη του προγράμματος εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή