NGAD: Nέες αποκαλύψεις για το μαχητικό 6ης γενιάς των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα σμήνη drones που θα το συνοδεύουν

NGAD: Nέες αποκαλύψεις για το μαχητικό 6ης γενιάς των ΗΠΑ

Καθώς σταδιακά προχωρά η ανάπτυξη του προγράμματος του νέου μαχητικού αεροσκάφους εναέριας υπεροχής 6ης γενιάς των ΗΠΑ, γνωστό και ως NGAD (New Generation Air Dominance) κάποια νέα στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά του γίνονται γνωστά.

Έτσι, ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το πρωτότυπο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ότι θα έχει κόστος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ότι θα έχει αρθρωτή κατασκευή που θα επιτρέπει την εύκολη αλλαγή εξαρτημάτων, ακόμα και κινητήρα, ανάλογα με το είδος της αποστολής, πλέον μαθαίνουμε σε αδρές γραμμές και τι εννοεί η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ όταν περιγράφει το πρόγραμμα ως «οικογένεια συστημάτων» ή «σύστημα συστημάτων».

Ο ρόλος των drones

Ο όρος αυτό χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό της εναέριας μάχης, όπου η «βασική πλατφόρμα», δηλαδή το μαχητικό αεροσκάφος, θα συνοδεύεται από διάφορα είδη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία θα ελέγχει ο πιλότος και μέσω αυτών θα μπορεί να εκτελεί διάφορες επιχειρήσεις, από επόπτευση και έρευνα χώρου, μέχρι και επιθέσεις εναντίον εναέριων και επίγειων στόχων.

Το concept αυτό δεν είναι ιδιαίτερα νέο: θεωρητικά, το F-35, αλλά και το ρωσικό Su-57 μπορούν να συνοδεύονται από έναν «loyal wingman», δηλαδή ένα drone το οποίο θα αυξάνει πολύ τις δυνατότητές τους σε συνθήκες μάχης. Ωστόσο, η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη των μαχητικών 6ης γενιάς είναι να μπορούν να ελέγχουν σμήνη από drones που το καθένα θα μπορεί να εκτελέσει διαφορετικά κομμάτια της αποστολής.

Το «μαύρο» σχέδιο CAA

Στο πλαίσιο αυτό, ο πτέραρχος Μάικ Κέλι, αρχηγός της Διοίκησης Εναέριας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρόσφατα έκανε λόγο για το concept του Συνεργατικού Αεροσκάφους Μάχης (Collaborative Combat Aircraft-CAA), το οποίο είναι ένα «μαύρο» (σ.σ. άκρως απόρρητο) πρόγραμμα και αφορά ακριβώς σε αυτό, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο το NGAD θα πραγματοποιεί αποστολές, ελέγχοντας παράλληλα σμήνος από drones.

Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα στη φάση του «πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Κέλι, ωστόσο, ο υφυπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του δημοσιονομικού έτους 2024. Ωστόσο, μην περιμένει κανείς ότι θα γίνει γνωστό πόσο θα κοστίσει ή τι περιλαμβάνει, καθώς το CAA είναι τόσο «μαύρο» που θα αποκαλυφθεί μόνο όταν έχει ολοκλήρωθεί.

Ολιστικό πρόγραμμα

Σε πολύ αδρές γραμμές, στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του κατάλληλου interface που θα επιτρέπει στον πιλότο του NGAD να ελέγχει και να δίνει εντολές σε drones, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούν να εκτελούν αποστολές όπως εκτόξευση βλημάτων, τακτικό βομβαρδισμό, παρεμβολές εχθρικών επικοινωνιών (jamming), στοχοποίηση εχθρικών θέσεων και αναγνώριση εισερχόμενων απειλών.

Και, αν όλα αυτά ακούγονται περίεργα, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το πρόγραμμα NGAD δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την κατασκευή του νέου μαχητικού εναέριας υπεροχής των ΗΠΑ, αλλά περιλαμβάνει σχέδια για την ανάπτυξη νέων όπλων, βελτιωμένων αισθητήρων, συστήματα διαχείρισης μάχης, συστήματα ζεύξης δεδομένων, συστήματα πρόωσης (κινητήρες) νέας γενιάς και ουσιαστικά θα αποτελέσει την πλατφόρμα του μέλλοντος για την εναέρια μάχη, τουλάχιστον όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή