Νίμιτς και Τσίπρας περιμένουν στο ακουστικό τους τον Ζάεφ να δώσει διέξοδο στην εμπλοκή

Διέξοδο στην εμπλοκή περιμένουν Νίμιτς και Τσίπρας, αλλά και ο διεθνής παράγοντας. να δώσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Διαφορετικά όλα αρχίζουν από εκεί που ξεκίνησαν.

Αυτό θα συμβεί από ναι ή όχι στη συμφωνία με τα Σκόπια αναμένεται να το πει σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διατυπώσει την τελική του απάντηση στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Περιμένοντας στο ακουστικό του…

Αφού ενημερώσει επίσημα, ως οφείλει, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη συνέχεια θα τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό συμφωνήθηκε και τώρα απομένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Πάντως ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είναι αισιόδοξος ότι θα λάβει θετική απάντηση.

Απ’ εκεί και πέρα, εάν η απάντηση είναι όντως θετική, μέχρι την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν τη συμφωνία στις Πρέσπες. Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε οι δυο χώρες εισέρχονται σε νέα περίοδο κρίσης, και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει απ’ εκεί που έμεινε.

Ποιός είναι ο συμβιβασμός

Όπως γράψαμε και χθές, όλα δείχνουν ότι έχει συμφωνηθεί ο τελικός συμβιβασμός. Η ονομασία θα είναι η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (“Republika Severna Makedonija)και πως τα Σκόπια αποδέχονται το erga omnes, ενώ η Ελλάδα συγκεκριμένο «χρονοδιάγραμμα εφαρμογής».

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο Hellas Journal, που επικαλείται πηγή  στη Νέα Υόρκη που έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Η πηγή αυτή είπε στον έλληνα δημοσιογράφο ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποσχέθηκε ότι θα δώσει την τελική του απάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τείνει να απαντήσει θετικά.

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση, επειδή έχει δει “πολλές φορές το ίδιο έργο” συνεχίζει “να κρατεί μικρό καλάθι”, κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής, στην Αθήνα.

Τι λέει η Αθήνα

Συγκεκριμένα, αρμόδια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «μετά από ημέρες αναποφασιστικότητας και παλινωδιών, και αφού η σκοπιανή πλευρά επιχείρησε να αλλάξει επανειλημμένα τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, έφτασε η μέρα της κρίσης για όλους τους πρωταγωνιστές»

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε και αυτή με τη σειρά της τις παρατηρήσεις της σε ορισμένες τροποποιήσεις, απαντώντας στις αλλαγές των Σκοπιανών, και αναμένει πλέον την απάντηση του κ. Ζάεφ.

Τι συμφωνήθηκε

Συμφωνήθηκε η χρήση έναντι όλων (erga omnes) της τελικής ονομασίας και ο κ. Νίμιτς εισηγήθηκε το λεγόμενο «χρονοδιάγραμμα εφαρμογής» στο πρότυπο της Ανατολικής Γερμανίας. Η εισήγηση θεωρήθηκε λογική καθώς τονίστηκε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στα Σκόπια από τη μία στιγμή στην άλλη. Π.χ., ακούστηκε ένα παράδειγμα που αφορά τα διαβατήρια. Όλα τα καινούργια θα φέρουν τη νέα ονομασία και τα παλαιά διαβατήρια θα αλλάξουν σταδιακά.

Τέλος, συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στο σύνταγμα, που θα αφορούν πρωτίστως τη νέα ονομασία και τις αλλαγές στα άρθρα 3 και 49 που θεωρείται ότι προωθούν τον αλυτρωτισμό.

Οι υπουργοί θα υπογράψουν

Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal,  εάν οι Σκοπιανοί δεν απαντήσουν αύριο Πέμπτη, τότε και αυτός ο διαπραγματευτικός κύκλος θα κλείσει και ο κίνδυνος να χάσουν το τρένο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπαρκτός. Αν απαντήσουν θετικά, τότε θα συνομιλήσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων για να καθορίσουν τη συνάντησή τους στις Πρέσπες.

Εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όχι από τους πρωθυπουργούς.

Με πληροφορίες από ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο  Hellas Journal

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή