«Φρένο» στο κλείσιμο δρόμων – Με παρουσία Εισαγγελέα και με «υπεύθυνο συνάθροισης» στο εξής οι πορείες. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη

Αμέσως μετά τις εορτές αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις, με στόχο να μην κλείνουν επί μακρόν οι δρόμοι, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, με ανυπολόγιστες  οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, το νομοσχέδιο, έχει βασιστεί στο σχέδιο νόμου που είχαν καταρτίσει το 2012 καθηγητές Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου (Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Κτιστάκης), έπειτα από αίτημα του τότε δημάρχου της Αθήνας, Γιώργου Καμίνη, ενώ της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προήδρευσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μιχαήλ Βροντάκης.

Κατά τις ίδιες πηγές, βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να προστατευτεί και να διασφαλιστεί η ομαλή “ζωή της πόλης” χωρίς, φυσικά, να παραγνωρίζεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Σ αυτή την κατεύθυνση, πρώτο μέλημα θα είναι η μη κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Έτσι, θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές. Για παράδειγμα, μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων θα μπορεί να γίνεται είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μη διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, εξάλλου, θα παρίσταται εισαγγελέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας. Ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά κυρίως θα είναι αυτός που θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα – ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας – προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Το νομοσχέδιο θα ορίζει, επίσης, ότι οι διοργανωτές μιας διαδήλωσης θα πρέπει να υποδεικνύουν εκ των προτέρων στην ΕΛΑΣ τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν, ούτως ώστε να υπάρχει η ανάλογη αστυνόμευση και έγκαιρες προβλέψεις για την κυκλοφορία στους δρόμους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές, όπως οι ηλεκτρονικές πινακίδες σε κεντρικούς οδικούς άξονες, προκειμένου να ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί για τους κλειστούς δρόμους και εναλλακτικές διαδρομές.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, θα υπάρχει στις πορείες και στις συγκεντρώσεις «Υπεύθυνος συνάθροισης», ο οποίος θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα ορίζεται υπεύθυνος για την πορεία και ο οποίος θα συντάσσει εγγράφως την αιτιολόγηση για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει. Τα δύο αυτά πρόσωπα θα είναι υπεύθυνα, προκειμένου να μη γίνεται «κατάχρηση στην κατάληψη δημόσιου χώρου». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο «υπεύθυνος συνάθροισης» θα έχει ακόμα και αστικές και ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα περιγράφονται στο νομοσχέδιο (κυρίως σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών).

Τέλος, αυτονόητο είναι πως κριτήριο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις είναι η συμπεριφορά των διαδηλωτών, καθώς σε περίπτωση βιαιοπραγιών, βανδαλισμών κτλ. αίρεται αυτομάτως η συνταγματική προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και θα επεμβαίνει η Αστυνομία με σκοπό την τήρηση της τάξης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή