Νομοθετείται άμεσα η εξαίρεση φαρμάκων από το clawback της ανάπτυξης

Εντάχθηκε σε άρθρο νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που αφορά δωρεές τους Ιδρύματος και της Οικογένειας Λάτση, η διάταξη η οποία εξαιρεί από το clawback που σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου των εταιρειών, των εταιρειών παραγωγής και διακίνησης γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Με τη διάταξη επανέρχεται η ρύθμιση με την οποία τίθενται σε ισχύ οι εξαιρέσεις γενοσήμων και off patent φαρμάκων από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), η εκ παραδρομής όπως λένε πληροφορίες είχε καταργηθεί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Την αποκατάσταση της διάταξης είχε ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Υγείας με επιστολή στους εκπροσώπους του κλάδο.

Έτσι, με το 2ο άρθρο στο Σχέδιο Νόμου, επανέρχεται σε ισχύ η ρύθμιση για τον συνυπολογισμό, από 1η .7.2020, στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης και μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent φάρμακα), εξαιρουμένης της υπαγωγής τους στη συγκριτική κατανάλωση σε συνδυασμό με το μερίδιο αγοράς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τρύφων είπε ότι το άρθρο επαναφέρει τον τρόπο κατανομής του clawback χωρίς να λύνει το πρόβλημα και έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του ποσοστού, τονίζοντας ότι είναι δυσβάστακτος ο φόρος των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πληρώσουν πάνω από 1,9 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανάφερε για το clawvback ότι «στην Ελλάδα  είναι ένα φαινόμενο συνεχώς αυξανόμενο και δεν διέπεται από κανένα όριο. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου δεν προσφέρει τίποτα στη Πολιτεία, τιμωρεί την καινοτομία και είναι σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδυτών».

Κατά τη συνεδρίαση ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο. Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΦ όσο και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ διευκρίνισαν ότι ακόμα και αν επιτρεπόταν από την ΕΕ το σπάσιμο της πατέντας, δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν στο άμεσο μέλλον εμβόλια για τον κορονοϊό.

Όπως τόνισαν, η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειάζονταν 18 μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφόταν συμφωνία για την παραγωγή των εμβολίων.

Ειδικότερα ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να παράσχει τις υπηρεσίες της χωρίς όφελος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «Η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου έχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν θεωρήσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε ανάγκη εμβολίων μπορεί να δημιουργήσουμε χωρίς όφελος εμβόλια. Έχουμε τη πρόθεση αλλά θέλει τουλάχιστο ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ συγκεκριμένη και σύνθετη η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ειδικών μονάδων, είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί έγκαιρα. Δυστυχώς είναι περιοριστικός ο χρόνος για τα εμβόλια, ενώ θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ για την οποία δεν ξέρεις αν τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούν».

 

Από το Healthmag.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή