«Νομοθετική Γκιλοτίνα» η πρόταση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις. Τι είπαν Τσίπρας-Μητσοτάκης

“Κάθε νέα ρύθμιση που εισάγεται, να καταργεί ή να απλοποιεί υφιστάμενες” πρότεινε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου, κάνοντας λόγο για μια απαραίτητη “νομοθετική γκιλοτίνα“.

Και αυτήν την πάταξη της πολυνομίας την πρότεινε ώστε να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να τονωθούν οι επενδύσεις.

Με λακωνικό τρόπο είπε πως αν θέλουμε επενδύσεις και ανάπτυξη «η συνταγή της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μία: μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές». Ζήτησε επίσης να επιτραπεί η λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων, χάρη στην οποία θα ζήσουμε μια “κοσμογονία”.

“Να μην μένουν στα χαρτιά”

Με την ομιλία του στην γενική συνέλευση ο Θ. Φέσσας προσδιόρισε στο 20% του ΑΕΠ ή στα 45 δισ. ευρώ ετησίως τις νέες επενδύσεις που απαιτούνται για να κλείσουμε τον κύκλο της αποεπένδυσης και να προσεγγίσουμε τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Δύο σημεία που τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ είναι:

Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίζονται να μην μένουν στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζονται. Διαφορετικά ακυρώνονται και εν τέλει δυσφημίζονται.

Δεύτερον, οι στόχοι να υποστηρίζονται από τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξή τους.

Πώς θα εξαλείψουμε την φοροδιαφυγή

Ως προς το πώς μπορεί να εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή, ο Θ. Φέσσας ανέφερε ότι πρέπει όλες οι συναλλαγές να είναι ηλεκτρονικές και να περιορισθεί δραστικά η κυκλοφορία των μετρητών.

Τα πάντα είναι θέμα Παιδείας

Σύμφωνα με τον Θ. Φέσσα «τα πάντα τελικά είναι θέμα Παιδείας». Η ανάπτυξη, συνδέεται άμεσα με τις κατευθύνσεις και τους πόρους που δίνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν ουσιαστικά στον σχεδιασμό του.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση «να απελευθερώσει επιτέλους την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μια κοσμογονία. Με επενδύσεις από την αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων, προσέλκυση των πλέον ταλαντούχων φοιτητών και επιστημόνων και αναβάθμιση όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση».

Οι τρεις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ και οι παρεμβάσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη

[more]

Όπως είπε ο Θ. Φέσσας σχεδιάζονται τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες:

Η πρώτη, αφορά στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεων του Επενδυτικού μας Συνεδρίου με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου.

Η δεύτερη, αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας. Επιδιώκουμε, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθεί ένας κόμβος καινοτομίας, ένα Start-up Greece.

Η τρίτη, αφορά στους ανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Αλέξης Τσίπρας για χρέος

Στην ομιλία του στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους. Τα

Τόνισε ότι “διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική”. Έστειλε δε το μήνυμα ότι “τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν”.

Δήλωσε σχετικά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης.

Κυριάκος  Μητσοτάκης για μείωση φόρων

Περιγράφοντας το τι μπορεί να περιμένει ο επιχειρηματικός κορμός της χώρας από μία κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν σαφής:

«Όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και νέες δουλειές, ναι στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, οι παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για επενδύσεις που σχεδιάζονται αλλά σήμερα λιμνάζουν λόγω της υψηλής φορολογίας…».

Συνέχισε λέγοντας ότι η μείωση των φόρων συνδυάζεται με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ότι μειωμένοι συντελεστές σημαίνει και αυξημένη φορολογική συμμόρφωση.

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή