Nord Stream: Η Washington Post δεν «βλέπει» ανάμειξη της Ρωσίας στη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου

Nord Stream

Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση των εκρήξεων που σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 πριν από μερικούς μήνες, λόγω δημοσιεύματος της Washington Post, το οποίο έρχεται να ανατρέψει την κυρίαρχη θεωρία σχετικά με τη δολιοφθορά στον αγωγό αυτό.

Εκτός κάδρου (;) η Ρωσία

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της αμερικανικής -έγκυρης- εφημερίδας αναφέρει ότι μετά από μήνες ερευνών, αξιωματούχοι αναφέρουν ανωνύμως ότι είναι πιθανό να μην ευθύνεται η Ρωσία για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτή τη στιγμή ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ», ανέφερε στη Washington Post Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία δήλωση που απηχεί την αξιολόγηση 23 αξιωματούχων από τον τομέα της διπλωματίας και των πληροφοριών, από τουλάχιστον εννέα χώρες.

Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να μην πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Άλλοι, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν τη Μόσχα ως κύριο ύποπτο, τόνισαν εντούτοις ότι η απόδοση ευθυνών σε οποιαδήποτε χώρα ίσως να μην είναι δυνατή. Όπως ακόμη αναφέρουν στην αμερικανική εφημερίδα πηγές υπηρεσιών πληροφοριών, από τις τακτικές παρακολουθήσεις των απόρρητων ρωσικών επικοινωνιών δεν καταγράφηκε κάποια ανάληψη ευθύνης από Ρώσο αξιωματούχο.

Σκόπιμη ζημιά, άδηλος δράστης

Κατά τους μήνες μετά τις εκρήξεις, οι οποίες οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές μεθανίου που καταγράφηκαν ποτέ, οι ερευνητές εξέτασαν τα συντρίμμια και ανέλυσαν τα υπολείμματα εκρηκτικών που ανακτήθηκαν από τον πυθμένα της Βαλτικής. Σεισμολόγοι προσδιόρισαν τη χρονική στιγμή των τριών εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους Nord Stream 1 και 2.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ζημιά ήταν σκόπιμη, προσθέτει η Washington Post. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία διεξάγει τη δική της έρευνα, είπε ότι τα εκρηκτικά φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των αγωγών, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια δράσης δυτών ή ειδικών υποβρυχίων. Ωστόσο, όσο προχωρούσε η έρευνα, οι αναλυτές εξέφραζαν την αμφιβολία τους για τη Ρωσία και τα πιθανά της κίνητρα ώστε να προκαλέσει εσκεμμένη ζημιά στον αγωγό.

Τα αμφίβολα κίνητρα

Τι θα μπορούσε να κερδίσει η Μόσχα από μια τέτοια ενέργεια; Η καταστροφή δύο αγωγών που έφερναν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε συνάλλαγμα από την Ευρώπη δεν ήταν ορθολογική ενέργεια, ασχέτως αν η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο εντυπωσιακό σαμποτάζ. Μετά τις εκρήξεις στα τέλη Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους υποθαλάσσιους αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τη Μόσχα για «θρασύδειλη και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς».

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, φάνηκε τότε ότι το Κρεμλίνο προσπαθούσε να περιορίσει τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη, ως «πράξη εκβιασμού» –όπως δήλωσαν κάποιοι ηγέτες– ώστε να απειλήσει τις χώρες της Δύσης και να διακόψουν την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα έως τώρα στοιχεία ανατρέπουν τους ισχυρισμούς αυτούς, με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να γυρίζει και πάλι στο «σημείο μηδέν», χωρίς να υπάρχει κάποιος πραγματικά ύποπτος για αυτή την -ούτως ή άλλως περίεργη- υπόθεση που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα.

Καμία δημοσίευση για προβολή