Οι 3 στους 4 επιχειρηματίες δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης τόκων των δανείων τους

Πως απαντούν οι τράπεζες για δάνεια, επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες

 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Η επιδότηση τόκων: Μέχρι 31/8  είναι εφικτή η υποβολή των αιτήσεων για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν ή πλήττονται από την πανδημία. Η ενίσχυση αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες  δεν προχώρησαν σε απολύσεις από τον Μάρτιο και μετά. Το κράτος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος πρόκειται να διαθέσει 750 εκατ. ευρώ.

O σκοπός της επιδότησης: Το συγκεκριμένο μέτρο επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι εν μέσω κρίσης διατήρησαν το εργατικό δυναμικό τους. Εκτός από την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης παράλληλα, μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων  δανείων καθώς η επιδότηση τόκων ενισχύει την διαθέσιμη ρευστότητα των επιχειρηματιών.  Να υπενθυμίσουμε ότι η επιδότηση αρχικά είχε εφαρμογή μέχρι τον Ιούνιο, κρίθηκε όμως αναγκαία η παράταση  της. Τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια είναι τα επιχειρηματικά, έπειτα τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά.

Στόχος είναι: Αφενός η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή καθώς επικρατεί ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας το οποίο αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές στην οικονομική ζωή.

Το πρόγραμμα αφορά: Την κάλυψη των υποχρεώσεων 100.000 επιχειρήσεων μικρού- μεσαίου μεγέθους δηλαδή το 90% των συνολικών επιχειρήσεων της χώρας. Διαχρονικά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα ρευστότητας και είναι κάτι το οποίο πρέπει να επανεξετάσουμε και μετά το πέρας του κορωναϊού. Mέχρι σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ενταχθεί 20.976 δικαιούχοι στο πρόγραμμα επιδότησης εκ των  73.781 που υπέβαλαν αίτηση. Ποσοστό χαμηλό το οποίο δημιουργεί ερωτήματα για τους λόγους τους οποίους δεν έχουν ενταχθεί οι  υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Οι περισσότερες είναι οικογενειακού χαρακτήρα και αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα ρευστότητας. Ο κορωναϊός αποτελεί αφορμή για τον επανασχεδιασμό του μοντέλου λειτουργίας τους και την εναρμόνιση τους με τα διεθνή πρότυπα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Το βέβαιο είναι πως οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών  και στην εξισορρόπηση των χαμένων κερδών τους. Σχέδια που μπορεί να είχαν – την εποχή προ κορωναϊού- για την αναβάθμιση της επιχείρησης τους, την εναρμόνιση τους με νέες τεχνολογίες και τις  αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης “έμειναν” πίσω.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή