Ο “αέρας” του Κυριάκου και οι “παγετώνες” του Αλέξη. Η συμμαχία κεντρώων-κεντροδεξιών. Γιατί “τα έψαλε” ο Σταϊκούρας στους τραπεζίτες και άλλες ιστορίες

    Οι παγετώνες του Τσίπρα
    Ισχυρός «αέρας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλη μια δημοσκόπηση – της Metron Analysis για το Mega – επιβεβαιώνει αυτό που όλες οι επιστημονικές μετρήσεις των ανεξάρτητων εταιρειών μας έχουν πει: Παρά τις όποιες “φθορές εξουσίας” υφίσταται το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το (δημοσκοπικό) τέλμα, με τους πολίτες να δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και η αρνητική διάθεση προς το πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

    Εν μέσω της σκληρής πολεμικής που ασκείται από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που πλήττει τα νοικοκυριά, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντική διαφορά 10,2 μονάδων (σε αυτή τη μέτρηση) από τον ΣΥΡΙΖΑ (36,5% έναντι 26,3% στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος).

    Παράλληλα, η δημοσκόπηση δίνει πολύ ισχυρό «αέρα»  στον Κυριάκο Μητσοτάκη ,ο οποίος εξασφαλίζει υπερδιπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός (37% -17%), όσο και στην γενικότερη αξιολόγηση.

    Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατεί με «άνεση» 10 μονάδων του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και στο ερώτημα ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (ένα προνομιακό θέμα για την αντιπολίτευση). Είναι ενδιαφέρον ότι  πέρα από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός, στο θέμα αυτό,  συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αποδοχής και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο «πρωταγωνιστής» της πρώτης φάσης των παρακολουθήσεων.

    ***

    Επιρροή Μητσοτάκη στους κεντρώους. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τα όρια εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι υψηλά 89% στους κεντροδεξιούς, 78% στους δεξιούς, 59% στους κεντρώους. Ωστόσο το κυβερνών κόμμα δεν αφήνει ασυγκίνητους  τους αριστερούς (8%) και τους κεντροαριστερούς (23%) , ποσοστό διόλου αμελητέα.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική επιρροή είναι 63% στους αριστερούς, 66% στους κεντροαριστερούς, 39% στους κεντρώους, 19% στους κεντροδεξιούς και 18% στους δεξιούς. Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόβλημα στον κεντρώο χώρο.

    Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση – σε μία δύσκολη συγκυρία εξασφαλίζει 39% θετικές γνώμες, με το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να εκφράζεται θετικά, όπως και το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής, αφού το 62% των ψηφοφόρων του εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό

    ***

    Παγετώνες

    Οι παγετώνες της Πέλλας…

    Σε συγκέντρωση με παραγωγούς στην Πέλλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για… παγετώνες που καταστρέφουν την παραγωγή των αγροτών, εννοώντας προφανώς τους παγετούς. Και έγινε του… Αλέξη στα social media. (Αυτά παθαίνουν όσοι έμειναν στην εποχή του…  προφορικού πολιτισμού)

    ***

    Το βέτο της Ελλάδας. Σε ένα πέμπτο έκτακτο συμβούλιο, στις 13 Δεκεμβρίου, πάει η συζήτηση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τη χθεσινή πρόταση – ναυάγιο της Κομισιόν που οδήγησε την Ελλάδα, επικεφαλής 15 χωρών, να απειλήσουν με βέτο, μπλοκάροντας όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Κατά την τοποθέτησή τους ενώπιον δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας κ. Σίκελα και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για τους άλλους δύο κανονισμούς υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργών. Ως προς αυτά τα ζητήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, αλλά η έγκριση των κειμένων πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα του πλαφόν.

    Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το πρωί της Πέμπτης, όπου η Ελλάδα κατάφερε να χτίσει μια συμμαχία με τις χώρες του «Νότου», κόντρα στη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά, και να απειλήσει με βέτο στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

    ***

    Αυξήσεις στο 94,6% των συνταξιούχων, διπλές αυξήσεις σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, τριπλές αυξήσεις σε περίπου 185.000 και μια επιπλέον σύνταξη σε 1 στους 2 συνταξιούχους προκύπτουν από την ανάλυση των τελικών στοιχείων που ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

    Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα οι 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:

    • Από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι 7,75%. Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους. Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον νόμο Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

    ***

    Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες. Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων σε σχέση και με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού ήταν η αιχμή των πιέσεων της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των πιστωτικών Ιδρυμάτων.

    Ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε σε ζητήματα όπως η τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών. Αυτή πρέπει να γίνεται, είπε,  με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  Επιπλέον, λόγω της ακριβειας, ο υπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να  λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες για τα νοικοκυριά, ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών.

    Στα επιχειρήματα της κυβερνησης είναι μεταξύ άλλων η ρευστότητα των τραπεζών, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 185,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας.

    ***

    Το “καλάθι” γεμίζει καταναλωτές. Τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού» και ήδη έχουν μετρηθεί επιπλέον 80.000 downloads στην εφαρμογή e-καταναλωτής, φτάνοντας αθροιστικά τις 220.000. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 120.000 επισκέψεις την ημέρα στο site, ενώ πάνω από 90.000 καταναλωτές έχουν δημιουργήσει τα δικά τους, προσωπικά καλάθια και παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

    Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της εταιρείας Warply στην οποία ανέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον σχεδιασμό, την τεχνική υλοποίηση και την υποστήριξη για το «καλάθι του νοικοκυριού» που λανσαρίστηκε στις 2 Νοεμβρίου σε όλα τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και αποτελεί ήδη το βασικό σημείο αναφοράς για την συγκράτηση των τιμών και της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης.

    ***

    Θα επιλέγατε έναν ανεμβολίαστο γιατρό; Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

    Ειδικότερα, η αυξημένη (επταμελής) σύνθεση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της, έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

    ***

    Ρωσία, η χωρα τρομοκράτης… «Ημέρα 2 του πιο πρόσφατου μπλακ άουτ στο Κίεβο. Ημέρα 274 του πολέμου. Δεν υπάρχει ρεύμα, θέρμανση, νερό. Η εξωτερική θερμοκρασία είναι σχεδόν μηδενική. Το διαμέρισμα είναι ακόμα ζεστό από τις προηγούμενες μέρες. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει. Έχουμε κουβέρτες, υπνόσακους, ζεστά ρούχα. Δεν ανησυχώ πολύ για τη θέρμανση έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 C. Αλλά το νερό είναι ένα άλλο θέμα. Το πρόβλημα είναι οι τουαλέτες. Έχουμε αποθηκεύσει περίπου 100 λίτρα νερό».

    Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο καθηγητής Οικονομίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Τιμόφιι Μιλοβάνοβ, με εξόχως αποκαλυπτικό τρόπο, παρουσιάζει το πώς βιώνει την κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος και νερού ο μέσος Ουκρανός μετά τα συνεχή πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας που έχουν φέρει στα όριά τους τις ενεργειακές υποδομές της χώρας. (Από την Καθημερινή)

    ***

    Γιατί η Τουρκία επιτίθεται σε Ιράκ και Συρία. Ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, μετά την έναρξη των νέων αεροπορικών επιχειρήσεων τα ξημερώματα της Κυριακής, έχει βάλει εναντίον 471 στόχων στο Ιράκ και τη Συρία.

    Για τον πολιτικό επιστήμονα Ισμαήλ Κυπελί στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως αυτή αποτελούν μέρος της πολιτικής της Άγκυρας να αποτρέψει την προσπάθεια των Κούρδων για αυτονομία. Η κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη νέα μεγάλη επίθεση. Θα γίνουν εκλογές στη χώρα στις αρχές του καλοκαιριού του 2023 και το AKP θέλει οπωσδήποτε να παραμείνει στην εξουσία.

    Ο πληθωρισμός όμως έχει σκαρφαλώσει στο 85,5 % και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την κρίση με στρατιωτικές επιχειρήσεις και επικεντρώνοντας στα εθνικιστικά αισθήματα του κόσμου, ώστε να καταφέρει να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό. Εάν πράγματι τα καταφέρει απομένει να φανεί.

    ***

    Μέρκελ de profundis. Αν και στο παρελθόν υπερασπίστηκε την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, βάζοντας, βέβαια, και η ίδια κάποιους αστερίσκους, η πρώην «ισχυρή κυρία» της Ευρώπης παραδέχθηκε ότι στο τέλος της πολιτικής της καριέρας ο έλεγχος είχε αρχίσει να χάνεται.

    Ο λόγος για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδίαζε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλω».

    ***

    Ευρώπη 2022… Να εντοπίσει εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγια προσπαθεί η κυβέρνηση της Εσθονίας, εν μέσω αυξανόμενου φόβου για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία.

    Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αρχές διερευνούν δημόσια κτίρια, σχολεία και εμπορικά κέντρα, αναζητώντας χώρους που θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία. Από τον Ιούνιο, δεκάδες πολύχρωμες πινακίδες -μπλε τρίγωνα σε πορτοκαλί φόντο- έχουν εμφανιστεί και σηματοδοτούν τα δημόσια καταφύγια.

    Θήτα Ευγενικός

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή