Σκηνικό πολέμου με αιχμή του δόρατος τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου στήνει ο Ερντογάν. Άμεση απάντηση Αθήνας και Ουάσιγκτον

Ο Ερντογάν δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση των Ευρωπαίων αρχηγών στο Κίσιναου

Η νέα επίθεση του Ερντογάν και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κατά της Ελλάδας και η ανοιχτή αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έμειναν αναπάντητες ούτε από την Αθήνα ούτε από την Ουάσιγκτον.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται”.

Ο αφοπλισμός των νησιών η αιχμή του δόρατος του Ερντογάν

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε και πάλι βάλει τα νησιά στο επίκεντρο της πολεμικής του:

“Είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα νησιά (του Ανατολικού Αιγαίου) να αφοπλιστούν” επανέλαβε χθες βράδυ ο Ερντογάν,προτού ακόμα βγει το ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση του προκαθορισμένου μηνιαίου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), ο Ερντογάν έκανε την εμφάνισή τους στο CNN Türk.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος έριξε “σπόντες” στις ΗΠΑ θεωρώντας ότι η Ουάσιγκτον χειραγωγεί την πολιτική της Αθήνας προκειμένου να πιέσει την Άγκυρα: ” Η προσδοκία μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μην βάλουν την Ελλάδα σε περιπέτειες και να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης”, είπε.

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

 Παράλληλα, το Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι:
  • «Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της και εξετάστηκαν όλες οι προκλητικές ενέργειες.
  • » Η Ελλάδα απομακρύνεται από την λογική που έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει νατοϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα.
  • » Να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».
  • Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί τις ΗΠΑ «να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Η απάντηση της Αθήνας

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει:

  • “Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
  • Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).
  • Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.
  • Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
  • Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη”.

Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν στον απόηχο της αναφοράς που έκαναν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

Η παρέμβαση από πλευράς Παρισιού έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και κρίνεται ως εξόχως σημαντική από την Αθήνα, αφού αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αλλαγή στάσης που παρατηρείται στην ΕΕ έναντι της Άγκυρας, η οποία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Άλλωστε, για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή