O ακήρυχτος τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Γιατί η Ουάσιγκτον βλέπει μείζονα γεωπολιτική απειλή – Το σχέδιο-μαμούθ του Πεκίνου για επενδύσεις 1, 4 τρις δολαρίων

Κίνα - ΗΠΑ

Για την Ουάσιγκτον, η πιθανότητα πως η Κίνα θα κυριαρχήσει στον παγκόσμιο τομέα της τεχνολογίας αποτελεί τεράστια γεωπολιτική απειλή. Στο Πεκίνο, ο κινέζος πρόεδρος Ζι Ζινπίνγκ, ανησυχεί από την πλευρά του, ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν την μετεωρική άνοδο της χώρας του και προετοιμάζει την σινική τεχνολογική επανάσταση για την πλήρη απεξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης  του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσσου, των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αυτή την εβδομάδα θα αποφασιστεί το πενταετές πλάνο το οποίο θα οδηγήσει σε αυτή την απεξάρτηση, μέσω επενδύσεων στην δημιουργία ηλεκτρονικών microchips και σε νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για το πλάνο με το οποίο η κυβέρνηση του Πεκίνου φιλοδοξεί να  μετατρέψει την οικονομία της Κίνας στη μεγαλύτερη του κόσμου.

Ο Ψυχρός Πόλεμος της τεχνολογίας

Η νέα τεχνολογική κούρσα που θυμίζει ψυχροπολεμικές καταστάσεις, οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από δεκαετίες νηνεμίας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, για τον Ζι το στοίχημα δεν έγκειται μόνο στην βελτίωση της ζωής των1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών του: Θέλει, κυρίως, μια παγκόσμια νίκη που θα δείξει ότι το κόμμα του μπορεί να απογειώσει την οικονομία, ιδιαίτερα μετά από τις πολιτικές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είχαν βάλει στο στόχαστρο την Huawei Technologies και Semiconductor Manufactoring International. 

H αυτοπεποίθηση του Πεκίνου έχει αυξηθεί πολύ μετά από την εγχώρια διαχείριση του κορονοϊού, ακόμη και μετά από τις καθυστερήσεις που μετέτρεψαν την επιδημία σε πανδημία. Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως η οικονομία της Κίνας πρόκειται να πετύχει ανάπτυξη 8,3% φέτος, έναντι 4,1% που είναι ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν παίζει άμυνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες  δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση. Αναζητούν συμμάχους για να περιορίσουν τις βλέψεις του Ζι, μπλοκάροντας την πρόσβαση της Κίνας σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο σχέδιο θωράκισης των αγορών ημιαγωγών, φαρμακευτικών, σπανίων μετάλλων και μπαταριών, προσπαθώντας να αντιπαρατεθεί στον επεκτατισμό της Κίνας.

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, περιμένουν τη σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου με μεγάλο ενδιαφέρον. Η σύνοδος θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δείξει πως μπορεί να διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε νέες τεχνολογίες, ταυτόχρονα όμως εγείρει και προβληματισμούς στην διεθνή επενδυτική κοινότητα με τους περιορισμούς που θέτει σε μεγάλα επιχειρηματικά projects όπως το Ant Group του Τζακ Μα. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κεκιάνγκ θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό σχέδιο για τους επόμενους 12 μήνες, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και νέα μέτρα για την αύξηση της κατανάλωσης. Η σύνοδος αναμένεται να αποφασίσει επίσης και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που η Κίνα μέχρι τώρα δεν μπορεί να παράγει μόνη της.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο του Πεκίνου

Η εστίαση στην τεχνολογία αποτελεί σημαντική αλλαγή ρότας, αφού το παλαιό οικονομικό μοντέλο της Κίνας έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια φθοράς.

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον τον κύριο πυλώνα στην προσπάθεια διπλασιασμού του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας μεταξύ 2020 και 2035. Μία από τις προτεραιότητες θα είναι οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και ακριβώς στο πεδίο αυτό η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρόγραμμα επενδύσεις που θα ξεπερνά το αντίστοιχο αμερικανό το ποίο φθάνει στο 3% του ΑΕΠ.

Το επενδυτικό σχέδιο-μαμούθ των 1,4 τρις 

Το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας θα ανακοινώσει νέα projects ανάπτυξης τεχνολογιών στους τομείς της ενέργειας υδρογόνου, των ηλεκτρικών οχημάτων και του supercomputing. Μεταξύ του 2014 και του 2019 η Κίνα συγκέντρωσε περίπου $1 τρισ. μέσω funds για να εξαγοράσει μετοχικά μερίδια σε εταιρείες τεχνολογίας. Για το διάστημα 2020 – 2025 έχει ήδη προαναγγείλει επενδυτικό σχέδιο –μαμούθ ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές υψηλής τεχνολογίας.

Αιχμή αυτών των επενδύσεων αποτελεί η βιοτεχνολογία, η οποία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα πριν από μια δεκαετία. Μεταξύ του 2016 και του 2020 όμως, η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων κινεζικών εταιρειών που αναπτύσσουν νέα φάρμακα αυξήθηκε από το 1 δισ. δολάρια στα 217 δισ. δολάρια.

Ο τομέας στον οποίο εξακολουθεί να υστερεί η Κίνα είναι η κατασκευή microchip, με τις μεγαλύτερες εταιρείες της να βρίσκονται μια πενταετία πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές.

Το νέο πενταετές πλάνο θα συμπεριλάβει μέτρα επένδυσης στην ανάπτυξη  τεχνολογιών ημιαγωγών, δίνοντας την ίδια έμφαση που κάποτε έδινε στον τομέα της ατομικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή