Ο Αλέξης Τσίπρας χάνει τον έλεγχο του κόμματός του. Εσωκομματικό “μπάχαλο” και αγωνία για τις δημοσκοπήσεις

Στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα στελέχη του “πρωινού καφέ”, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους εσωκομματικούς καβγάδες που εξελίσσονται μέσω διαδικτύου.

Χθες ήταν ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς που έδωσε τροφή στο εσωκομματικό μπάχαλο με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook. Και πια δεν έχει και μεγάλη σημασία τι ακριβώς είπε. Σημασία έχει ότι ανοίγουν συνεχώς μέτωπα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι πληγές όχι απλώς δεν κλείνουν, αλλά κακοφορμίζουν.

Ολοι περιμένουν κάποια δυναμική πρωτοβουλία από την ηγεσία που θα λειτουργήσει “μαγικά” και θα φέρει την ανάκαμψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά κανείς δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει. Κάποια στιγμή, μάλλον πριν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, θα γίνει ανασχηματισμός τομεαρχών με το πιο ενδιαφέρον ερώτημα να αφορά την τύχη του Ν. Παππά.

Από εκεί και πέρα, σημασία έχει ο προγραμματισμός του συνεδρίου, έστω ψηφιακά, για να γίνει η αλλαγή γραμματέα της ΚΠΕ και να ανανεωθεί η σύνθεση των κομματικών οργάνων.

Το νέο “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ και σύντομα θα ξεκινήσει το Β μέρος της συζήτησης για τον απολογισμό των αιτίων της εκλογικής ήττας.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν φαίνεται αρκετό για να ανακτήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αγωνία αφορά το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων. Αν μέσα στην έξαρση της πανδημίας και της ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “κρατάει”, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα. Το ξέρει κι αυτός και οι συνεργάτες του. Οτι αν η κυβέρνηση περάσει τη διπλή δοκιμασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς σοβαρές αμυχές, όχι απλώς δεν θα υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε καν αυταπάτη.

Καμία δημοσίευση για προβολή