Εγκλωβισμένος μεταξύ Παπαδημούλη και Σκουρλέτη, ο Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε από… τον εαυτό του

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας “γιόρτασε” με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook τα δυο χρόνια από τη συμφωνία των Πρεσπών. Νωρίτερα είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό για τα 20 εκ ευρώ σε ΜΜΕ (για κοινωνικά μηνύματα σε σχέση με την πανδημία). Αυτά θα ήθελε να αποτελούν την επικαιρότητα γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά αντί γι αυτά που ο ίδιος προσπάθησε να επιβάλει στην πολιτική ατζέντα, “έπαιζε” ο καβγάς του με τον Σκουρλέτη και τα απόνερα της “Παπαδημούπολης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε από τον εαυτό του ούτε από το κόμμα του. Επαγγέλλεται ανανέωση, διεύρυνση και στροφή στη σοσιαλδημοκρατία και ζει την εσωκομματική βαβούρα, τις μάχες για τις βαρωνείες εντός ΣΥΡΙΖΑ και την ατμόσφαιρα ασυναρτησίας που δημιουργούν τα δικά του μισόλογα.

Θυμωμένος με τον Παπαδημούλη σύμφωνα με διαρροές από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση ήταν υποστηρικτική προς τον Δ. Παπαδημούλη. Αρα; Αρα δεν βγαίνει νόημα πέρα από τη διαπίστωση ότι κάτι προσπαθεί να κάνει ο Αλ. Τσίπρας που, τελικά, δεν μπορεί να το κάνει παγιδευμένος στην τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών.

Ηταν πολύ χαρακτηριστική ως προς αυτό η αντιπαράθεσή του με τον γραμματέα της ΚΕ Πάνο Σκουρλέτη, η οποία, ανεπισήμως, κυκλοφόρησε. Ο Σκουρλέτης βάλλει κατά του αρχηγισμού και θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να κάνει ό,τι θέλει στο κόμμα σαν να είναι ιδιοκτησία του. Αυτό αφορά προφανώς το διακηρυγμένο άνοιγμα σε νέα πρόσωπα μέσω της διαμόρφωσης “Μητρώου στελεχών”. Την άποψη Σκουρλέτη φαίνεται πως συμμερίζονται όλοι στην παλιά φρουρά που θέλουν να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους. Είναι ενδεικτικό ότι δήλωση κατά του αρχηγισμού έκανε και ο Νίκος Φίλης.

Αλλά ποιος αρχηγισμός; Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει διαγράψει ποτέ κανέναν από τότε που ανέλαβε την ηγεσία. Οσοι έφυγαν, έφυγαν μόνοι τους. Ούτε καν αποδοκιμασία δεν έχει εκφράσει δημόσια ευθέως κατά στελέχους που τον έχει εκθέσει κι έχει κάνει ζημιά στο κόμμα του. Το προσωποπαγές του κόμματος που καταγγέλλουν εκ προοιμίου οι “βετεράνοι” του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με αυτό που θα προέκυπτε εάν ο Αλ. Τσίπρας έκανε στ αλήθεια πράξη τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κάτι τέτοιο για την ώρα δεν συμβαίνει. Και αναλώνει τόση ενέργεια στη διατήρηση της εσωκομματικής ηρεμίας και συνοχής που δύσκολα θα το πετύχει και στο ορατό μέλλον.

Καμία δημοσίευση για προβολή