Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει για άλλον υποψήφιο Πρόεδρο - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία της ΚΕΑ

Τις προϋποθέσεις  για την ανάκαμψη, ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και  τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα καθ οδόν προς το Συνέδριο θα περιγράψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του. Ταυτόχρονως, αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την πολιτική της στην οικονομία, όσο όμως και στα εθνικα θέματα, με αιχμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να και θα ζητήσει από τα κομματικά στελέχη αλλά και τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας να συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην ανάπτυξη μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Οπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. Αν, ωστόσο, το θέμα μπει από κάποιο μέλος του οργάνου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παραπέμψει τη σχετική συζήτηση για μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου από τη Νέα Δημοκρατία.

  • Στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε αναζήτηση του διαδόχου του σημερινού προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ως εκ τούτου αναζητούν ήδη planB, προκειμένου να απαντήσουν άμεσα και θεσμικά με δική τους, νέα πρόταση.

Η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος έχει ανοίξει με ένταση και ήδη πέφτουν στο τραπέζι ονόματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απάντηση της Κουμουνδούρου στη γαλάζια πρόταση, εφόσον  απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης την επανεκλογή Παυλόπουλου.

Σε αυτήν την περίπτωση όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει την ανακοίνωση  της κυβερνητικής πρότασης και μετά θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του.

Το ερώτημα είναι τί θα επιλέξει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα προτείνει, πχ.  ο Αλέξης Τσίπρας  πρόεδρο από την κεντροαριστερά, εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει υποψήφιο από την ίδια ιδεολογική δεξαμενή; Και τι θα κάνει στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του επιβεβαιώσει το σενάριο για πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά;

Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει την πρότασή της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό που αναζητείται είναι μία “απάντηση” με ισχυρούς συμβολισμούς”,  που θα εκφράζει το σύνολο της προοδευτικής παράταξης, ασκώντας πιέσεις στο Κίνημα Αλλαγής με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ