Ο Αλέξης βλέπει τα … “ανάλγητα” τρένα με τα μέτρα να περνούν. Το κόλπο για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και άλλες ιστορίες…

    Ο Αλέξης βλέπει τα τρένα με τα μέτρα να... περνούν

    Νέα μέτρα στήριξης. Όσοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση έχει στο οπλοστάσιό της για το 2023 σοβαρά μέτρα,  που πέραν της αυτονόητης ανακούφισης της κοινωνίας, αποτελούν και ισχυρό πολιτικό χαρτί του κ. Μητσοτάκη ενόψει εκλογών, δικαιώνονται.

    Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, νέο πακέτο στήριξης για τους ευάλωτους και τα μικρομεσαία εισοδήματα -πέρα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και «τρέχουν»- νέα αύξηση 5%-5,5% στον κατώτατο μισθό, αναδρομικές αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ, τακτοποίηση αιτημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η μάχιμη πενταετία και αναμόρφωση του μισθολογίου, που φέρνει και bonus απόδοσης, είναι τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους πρώτους μήνες του 2023. (Βέβαια, ο καημένος ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί και μιλάει για “ανάλγητη κυβέρνηση”…ενώ βλέπει τα τρένα με τα κοινωνικά μέτρα να περνούν μπροστά του!)

    ***

    «Ρass… παντού». Επιπροσθέτως, το υπουργείο Οικονομικών χτίζει και ένα μαξιλάρι άνω των 2 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις εισοδημάτων και παροχές που αφορούν στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Είναι η εφαρμογή της φιλοσοφίας του «pass… παντού», δηλαδή των έκτακτων επιδομάτων και στοχευμένων μέτρων προς ευάλωτα νοικοκυριά είναι σε απόλυτη εξάρτηση με την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά, αλλά και την εγχώρια.

    Για παράδειγμα, αναλόγως της πορείας των τιμών τα καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο αν χρειαστεί να προβεί σε στοχευμένη βοήθεια στο πετρέλαιο θέρμανσης ή και κίνησης (fuel pass), ή και να προβεί σε ένα voucher  (food pass) για αγορές βασικών προϊόντων στο σουπερμάρκετ. (Ελένη Στεργίου, ΟΤ.gr)

    ***

    Η επιστροφή των Γλυπτών. Μετά την αποκάλυψη από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με τις προκαταρκτικές συζητήσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπερπηδηθούν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα.

    ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα” είπε ανώτερος κρατικός αξιωματούχος της Βρετανίας στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Ισαάκ Καριπίδη.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

    ***

    Το “πλασάρισμα” της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά 96 διαφορετικοί διεθνείς θεσμικοί επενδυτές με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παραβρέθηκαν στη συμμετείχαν στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, αλλά και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ στο Hakkasan Mayfair στην Berkeley Square του Λονδίνου.

    Αυτό ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Morgan Stanley, που διοργάνωσε την εκδήλωση,  μεγάλων ελληνικών εισηγμένων.Σύμφωνα με τη Morgan, στο συνέδριο συμμετείχαν 280 ξένοι και Ελληνες επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν 527 διαφορετικά κατ’ ιδίαν  ραντεβού με τις ελληνικές εισηγμένες. Σημειώνεται ότι η συμβολή του πρωθυπουργού που τέθηκε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο “πλασάρισμα” της ελληνικής οικοινιομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

    ***

    Κέρδη 3,5 δις ευρώ . Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων καθώς και τις προμήθειες τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open.

    Όπως είπε, οι τράπεζες θα δώσουν στην κυβέρνηση τις απαντήσεις τους Σε δύο εβδομάδες, στα αιτήματα που τους έθεσε ο υπουργός Οικονομικών για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στη δύσκολη αυτή συγκυρία διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό αλλά και τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων δανεισμών.

    ***

    Η υπό διαμόρφωση πρόταση των τραπεζών. Η πρόταση που συζητούν οι τράπεζες, με τά την κυβερνητική παρέμβαση, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2022. Αυτό, λένε, μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.

    Θα αφορά ενήμερα δάνεια, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις 20.000-25.000 σε αριθμό δανειολήπτων, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η διάρκεια της επιδότησης θα ανέρχεται σε 12 μήνες και οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους και τις θέσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. (Λίγα πράγματα σε σχέση με όσα ζητά από τους τραπεζίτες η κυβέρνηση)

    Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την “Καθημερινή”

    ***

    Τους καίει ο Μενέντεζ … Περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια είναι έτοιμοι να ρίξουν ισχυροί παράγοντες στις ΗΠΑ και το “σύστημα Ερντογάν”,για να “βγάλοθν από τη μέση”, στις εκλογές τοθ 2024, τον φιλέλληνα γερουσιαστή και πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Ρόμπερ Μενέντεζ.

    Την ίδια ώρα, την κατηγορηματική αντίθεση του στο ενδεχόμενο πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, εκφράζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, διευκρινίζοντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, ότι ο Λευκός Οίκος δεν τον έχει ενημερώσει επισήμως για το σχετικό αίτημα της Άγκυρας.

    “Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων”, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

     ***

    «Το είπαμε, το κάναμε». Aνεξάρτητα από τον ακριβή χρόνο των εκλογών, ο οποίος, όπως είπε προ διημέρου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μπορεί να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα, δηλαδή την άνοιξη, η κυβερνητική παράταξη έχει ήδη μπει σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς.

    Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπονεί παράλληλες προεκλογικές εκστρατείες, που θα συνδυάζουν τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους ( περιοδείες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ανά την επικράτεια ), όσο και σύγχρονες προσεγγίσεις, και μεθόδους.

    Κεντρικός άξονας της κάθε περιοδείας παραδοσιακού τύπου είναι να συγκεντρώνονται τα έργα που γίνονται στην κάθε περιφέρεια και να παρουσιάζονται ως «πακέτο», κάτι που υπηρετεί το κεντρικό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε».
     ***

    Ενάμιση μήνα από την σύσταση της νέας κυβέρνησης Μελόνι, μπορεί κανείς να παρατηρήσει, ότι από την μία, η Ιταλία έπαψε να συντάσσεται μόνιμα με το Βερολίνο και το Παρίσι. Και από την άλλη, ότι δεν συμμάχησε σταθερά με τις χώρες του Βίσεγκραντ, όπως φοβόντουσαν πολλοί. Έγινε μια τρίτη επιλογή, με έμφαση στην μεσογειακή διάσταση της χώρας και στην δημιουργία, κατά το δυνατόν, ενός “άξονα του νότου”, που να μπορεί να προβάλει, όπως φαίνεται, κοινές διεκδικήσεις με κύρια αναφορά στην ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

    Η στενή επαφή με την Ελλάδα είναι σαφής. Τόσο με την ανταλλαγή επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Αντόνιο Ταγιάνι, όσο και με αναφορά της Μελόνι σε επικείμενη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί στις 15 του μήνα. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί είτε στα Τίρανα, στην Σύνοδο της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, στις 6 Δεκεμβρίου, είτε στο Αλικάντε της Ισπανίας, στις 9 του μηνός, στο περιθώριο της συνάντησης των εννέα μεσογειακών χωρών της Ένωσης.

    ***

    Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύονται από σήμερα -με εξαιρέσεις-, καθώς το εμπάργκο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο τέθηκε πλέον σε ισχύ.Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

    Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

    ***

    Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στο Ιράν. Την πρώτη τους νίκη πέτυχαν οι γυναίκες στο Ιράν, μετά την αιματηρή εξέγερση, η οποία προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους, αναγκάζοντας το καθεστώς να προχωρήσει στην  κατάργηση της αστυνομίας ηθών.

    Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Η δε αστυνομία ηθών δημιουργήθηκε επί Αχμαντινετζάντ ώστε «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας». Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν –ντόπιες και αλλοδαπές και ανεξαρτήτως θρησκείας-  θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα. Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

    Η ανακοίνωση του εισαγγελέα Μονταζερί έγινε από την ιερή πόλη Κομ: «Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», είπε.

    ***

    Εκλογές με καταγεγραμμένη την τάση. “Τα γκάλοπ δεν είναι τίποτα περισσότερο από επιστημονικά εργαλεία καταγραφής και ανάλυσης της κοινής γνώμης. Αποτυπώνουν μια «φωτογραφία της στιγμής». Όταν όμως αυτή η φωτογραφία επαναλαμβάνεται —σχεδόν πανομοιότυπη— για μακρύ χρονικό διάστημα, τότε χάνει την έννοια της η «στιγμή» και μετατρέπεται σε καταγραφή μιας τάσης, ενός κοινωνικού, πολιτικού ρεύματος”. (Γιώργος Κουβαράς, Protagon.gr)

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή