Ξεχάσαμε την Κερκόπορτα ανοιχτή… – Ο «αλληλοσπαραγμός» για τις “Πρέσπες” έριξε στη σκιά τους μεγάλους κινδύνους για την οικονομία. Ο εφιάλτης του Τσίπρα (και η μεγάλη απειλή για τον Μητσοτάκη) λέγεται «δημοσιονομική βόμβα». Γιατί η τρόικα “ανακρίνει” τον Τσακαλώτο

Γιατί η Νέα Αριστερά χάνει από τα αποδυτήρια... Πως ο Τσακαλώτος μπήκε στο τσουβάλι του Πολάκη!

 

Η επί θύραις κύρωση της  Συμφωνίας των Πρεσπών και ο «ανακλαστικός αλληλοσπαραγμός» του πολιτικού συστήματος, που έχει διχάσει επικίνδυνα τη χώρα, έριξαν στη σκιά το μείζον θέμα της οικονομίας και των κινδύνων που εξακολουθούν να υφίστανται, παρά την «έξοδο από τα μνημόνια».

Όπως έβαλε σε δεύτερο πλάνο της ειδησεογραφίας το γεγονός ότι η «τρόικα» βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σκληρής «εποπτείας» και ότι εξετάζει  μια σειρά ανοικτά θέματα.  «Ανακρίνει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα πεπραγμένα ή τις καθυστερήσεις του στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και αναδεικνύει τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία μας. Κίνδυνοι που κάνουν το «όνειρο της καθαρής εξόδου» εφιάλτη για τον Αλέξη Τσίπρα και σοβαρή απειλή για τον επερχόμενο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κύριο ζήτημα που ανησυχεί σήμερα τους δανειστές είναι η  δημοσιονομική βόμβα που μπορεί να προκύψει με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα αναδρομικά  και τη (μερική έστω) δικαίωση εργαζομένων και συνταξιούχων για όσα υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων.

Business as usual…

Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους δανειστές είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχουν βαλτώσει.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα θέματα που συζητήθηκαν χθές ήταν:

Αναδρομικά: Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει μια συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν θα έρθουν και άλλες αποφάσεις.

Εκκρεμότητες: Οι 16 εκκρεμότητες που αφορούν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης και τι έχει γίνει.

Χρηματοικονομικά: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε επεξεργάζεται, σε κοινή επιτροπή με την ΤτΕ, το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Νέος νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο πλαίσιο προστασίας (που θα αντικαθιστά τον «νόμο Κατσέλη») με βάση το Κυπριακό μοντέλο. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί στο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποδεχόμενη να κατέβει πολύ πιο κάτω από τα 150.000 ευρώ που επιθυμούσε.

Κατώτατος μισθός: Στην ατζέντα μπήκε και θα συζητηθεί και σήμερα με την Έφη Αχτσιόγλου και το θέμα για τον κατώτατο μισθό. Οι θεσμοί θέλουν να εξετάσουν εάν εκτός από θετικές επιπτώσεις (κοινωνικά και στην ζήτηση στην Οικονομία) θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον κατώτατο εκφράζουν χλιαρές αντιδράσεις, ενώ για τον «υποκατώτατο» περισσότερες πιστεύοντας ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου και προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο χαμηλού επιτοκίου. Η αλήθεια, όμως είναι πως θα πρόκειται για μια «εγγυημένη» έξοδο που δεν σημαίνει πολλά καθώς τα δεκαετή ομόλογα καθορίζουν τις εξελίξεις.

Ο μεγάλος όμως κίνδυνος είναι οι παρενέργειες στην οικονομία από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο. Όπως τονίζουν ξένοι επενδυτικοί Οίκοι στις αναλύσεις τους, ένας μακρύς προεκλογικός χρόνος όπου όλοι κατεβάζουν τα μολύβια, όπου δίνονται ανεξέλεγκτα παροχές και όπου δεν γίνονται επενδύσεις, μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή