Ο ανασχηματισμός, το νέο πολιτικό αφήγημα Μητσοτάκη και οι προκλήσεις των επόμενων μηνών στα απόνερα του κοροναϊού

Μία νέα πολιτική περίοδος εγκαινιάζεται με τη συμπλήρωση, την Τρίτη, ενός χρόνου διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία “παίζουν χωρίς πολιτικό αντίπαλο” στην πραγματικότητα, αφού η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για τα κυβερνητικά έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, βυθίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση στην εσωστρέφεια.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα είναι μπροστά και ιδιαίτερα μέσα στο τοπίο της αβεβαιότητας που διαμορφώνεται διεθνώς σε σχέση με την πορεία του κοροναϊού, άπαντες αντιλαμβάνονται οι επόμενοι πολλοί μήνες θα είναι δύσκολοι.

Αλλωστε, οι παλαιοί και έμπειροι γνωρίζουν ότι περίοδος χάριτος έχει λήξει και ότι η αναμέτρηση με τα οικονομικά προβλήματα είναι ικανή να βάλει γρήγορα στη λήθη την γενικευμένη ικανοποίηση για την πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλωστε, πέραν των άλλων, μπροστά είναι και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, χωρίς πλέον κλίμα συναίνεσης τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά και την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν αλλά και της ανακοίνωσης του νέου πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων, την Παρασκευή, ξεκίνησε η “ουδέτερος χρόνος” όπως τον περιέγραψε πρόσφατα ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτης, για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το πότε πραγματικά θα γίνει ο ανασχηματισμός, ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί με ασφάλεια, καθώς άλλοι τον τοποθετηθούν κοντά στα “γενέθλια” της ΝΔ, δηλαδή προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και άλλοι, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ακόμα και στα τέλη Αυγούστου, με τους πρώτους, πάντως, θα αποτελούν πλειοψηφία.

Οι “λελογισμένες”αλλαγές θα πραγματοποιηθούν παράλλα με το νέο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα στηρίζεται στην μεγάλη στήριξη που αναμένει από την Ε.Ε και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την ταχεία πρόωθηση όσων μεταρρυθμίσεων έμειναν πίσω λόγω κοροναϊού και στην έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές επιλέξει, γνωρίζοντας ποιοί υπουργοί του “τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο” και ποιοί αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αλλά και απαλλαγμένος από την ανάγκη διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών, διότι παίζει και χωρίς εσωτερικό αντίπαλο.

Ως εκ τούτου, ο  επικείμενος ανασχηματισμός θα πρέπει να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως σε αυτούς που εμφανίζονται προβληματικοί…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή