O Ανδρουλάκης «βάζει φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ. ΝΔ: «Πρόκληση στη δημοκρατική τάξη». Ανδρέας Λοβέρδος: «Δεν μας τα λες καλά»

Χρειάστηκε μόνο μία φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση, για να «βάλει φωτιά» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να προξενήσει νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

«Πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα»

Όπως έγραψε και το economico.gr, o κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες (σήμερα εμφανίζεται γύρω στο 10%) και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό, για το οποίο μάλιστα είπε ότι «δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο».

Η δήλωση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντός του κόμματος, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να σημειώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα -για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες» προσθέτοντας ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του κ. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό, αλλά και επισημαίνοντας ότι «κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης χώρας».

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά στην πρόταση Ανδρουλάκη περί τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό, ο κ. Λοβέδρος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια προσθήκη στην όλη συζήτηση», χωρίς ωστόσο να απαντήσει αν αυτή η «προσθήκη» βασίζεται σε προηγούμενη απόφαση των κομματικών οργάνων, ούτε να βοηθά στον στόχο του ΠΑΣΟΚ για ισχυρό ποσοστό στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ σχετικά με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τόνισε ότι «όλα θα τα δείξει η κάλπη» επισημαίνοντας, πάντως, ότι «μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη επικρατεί μια διανοητική ακαταστασία».

Οι παρατηρήσεις του κ. Λοβέρδου προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέσω πηγών του έσπευσε να σχολιάσει ότι «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο». Οι πληροφορίες, πάντως, που επικαλείται και το economico.gr, δείχνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά ότι, ανάλογα και με το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, αν ο κ. Μητσοτάκης χρειαστεί μετά τις δεύτερες κάλπες να συνεργαστεί με κάποιον για να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε μάλλον θα βρει τη συνεργασία αυτή στα δεξιά του.

«Πρόκληση στη δημοκρατική τάξη»

Από την άλλη, πάντως, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, σημείωσε για την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη περί τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό ότι «εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική. Ο κ. Ανδρουλάκης λίγο-πολύ, τι λέει; “Ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ”. Καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και γι’ αυτό το σημαντικό, το ουσιαστικό ζήτημα, λέει ότι “αν με ψηφίσετε, πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ”. Αυτό, δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη».

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπαγορεύεται από δύο παράγοντες:

  • ο πρώτος είναι ο φόβος ότι μια νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ μπορεί να κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ σοβαρά, όπως, για παράδειγμα συνέβη μετά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οπότε και τα ποσοστά του κόμματος έπεσαν πολύ, και
  • ο δεύτερος είναι ότι μέσω μιας μαξιμαλιστικής προσέγγισης προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήθελαν όσο το δυνατόν συντομότερα μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Οι μύχιες προθέσεις

Επισημαίνουν, δε, ότι με την τακτική αυτή της ασάφειας, ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει να καλύψει τις μύχιες προθέσεις του, που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, δεν είναι άλλες από το σχηματισμό μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν, φυσικά «βγαίνουν τα κουκιά» είτε μετά τις πρώτες εκλογές (αν και προφανώς θα χρειαστεί και τρίτος κυβερνητικός εταίρος) είτε μετά τις δεύτερες, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει «κυβέρνηση ηττημένων» (δηλαδή μεταξύ του δευτέρου, τρίτου κλπ κόμματος).

Οι ίδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι όλα αυτά ενισχύουν τη θέση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την αναγκαιότητα ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων, οι οποίες θα μπορούν να δρουν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ανάλογα με την περίσταση, χωρίς οι αποφάσεις τους να είναι αποτέλεσμα διαρκούς «πήγαιν’ – έλα» μεταξύ των κομμάτων μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και διαρκών συμβιβασμών, ιδίως όταν χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις «εδώ και τώρα».

Καμία δημοσίευση για προβολή