Ο Άρειος Πάγος είπε «όχι» στο αίτημα για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τάχθηκε υπέρ των θέσεων των δικηγορικών συλλόγων

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Αρείου Πάγου στο αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το αίτημα για την πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης, ώστε να μη βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας, στα οποία έχουν προσφύγει με ομαδικές αγωγές πολίτες, αλλά και φορείς, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι, είχε καταθέσει η ΔΕΗ, ωστόσο η επιτροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός έχει χαρακτηρίσει αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Κατά τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος-, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση της τιμής του ρεύματος, το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Πάντως, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει -στο πλαίσιο του «εθνικού σχεδίου»- σε ρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα ακυρώνει την επίμαχη ρήτρα και έχει δηλώσει διά του εκπροσώπου της ότι από τον Ιούλιο οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειωθούν κατά 70-90% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή