Ο Μπάιντεν έτοιμος για ανοιχτή σύγκρουση με τον Ερντογάν – «Δεν κάνουμε πίσω στους S-400» διαμηνύει ο Καλίν – Τα «4 συν ένα» σκληρά μέτωπα μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον

Καλίν S-400

H ‘Αγκυρα τραβάει στο σχοινί, ο Ιμπραίμ Καλίν βάζει νέα φωτιά στην υπόθεση των S-400, και ο Ταγίπ Ερντογάν καλείται να τα βγάλει πέρα όχι σε ένα, αλλά σε «τέσσερα συν ένα» ανοιχτά μέτωπα με την Ουάσιγκτον.

Καλίν: Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400

Το πρώτο, και βασικό από αυτά τα μέτωπα, σκληραίνει μετά την άρνηση της Τουρκίας να υποχωρήσει στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400. Οι αμερικανοί ζητούν ρητά να φύγουν οι S-400 από το τουρκικό, και νατοϊκό, έδαφος, αλλά το «όχι» της Αγκυρας επαναβεβαιώθηκε χθες το βράδυ από τον Ιμπραίμ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και alter ego του Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Και, ταυτόχρονα, προσπάθησε να ανασκευάσει τις εντυπώσεις για το «ανατολίτικο παζάρι» που είχε επιχειρήσει να στήσει ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ με την γνωστή πρότασή τους να παραμείνουν μεν στην Τουρκία αλλά να μην ενεργοποιηθούν οι ρωσικοί πύραυλοι προκειμένου να επέλθει ανακωχή με την Ουάσιγκτον.

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Ακάρ,  προσθέτοντας πως οι S-400 μπορούν να παραμείνουν στην Τουρκία χωρίς να χρησιμοποιηθούν.

“Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Ακάρ”

Ο Καλίν υποστήριξε χθες πως οι δηλώσεις Ακάρ «παρερμηνεύθηκαν» και δεν ισχύουν, αλλά δεν έδωσε άλλες διευκρινήσεις. Η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί αναλυτές, ο Ιμπραίμ Καλίν απλώς θέλησε να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο καθώς είχε προηγηθεί η κάθετη απόρριψη της πρότασης Ακάρ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ιμπραίμ Καλίν είπε επίσης πως έγιναν συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για αυτές τις διαφωνίες, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα.

Τα “4 συν ένα” ανοιχτά μέτωπα

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι έως τώρα επαφές των τούρκων αξιωματούχων με την Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν απλώς ότι η Αγκυρα βλέπει «πόρτα» από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε τέσσερα συν ένα θέματα:

  • Στην επιχείρηση διαπραγμάτευσης για συμβιβασμό με τους S-400. Η Ουάσιγκτον ζητά πλήρη τερματισμό του προγράμματος – τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
  • Στο αίτημα Τσαβούσογλου για απ’ ευθείας συνομιλία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Το αίτημα παραμένει «pending” και θα παραμείνει εκκρεμές όσο η Αγκυρα δεν κάνει συγκεκριμένα βήματα προς τις αμερικανικές θέσεις.
  • Στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία η Γερουσία ζητά από τον Μπάιντεν σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας. Αιχμή αυτής της σκληρής στάσης, δε, είναι το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για άμεση αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.
  • Στο θέμα της πενταμερούς για το Κυπριακό, όπου η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συζήτηση διχοτόμησης και λύσης δύο κρατών, την οποία βάζει μετ΄ επιτάσεως στο τραπέζι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σ’ αυτά τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη δίκη στις ΗΠΑ για την πολύκροτη  υπόθεση Halkbank – την υπόθεση με το ξέπλυμα χρήματος υπέρ του Ιράν η οποία αγγίζει το περιβάλλον Ερντογάν. Η δίκη έμενε παγωμένη επί χρόνια με προσωπικές παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει ανάλογη πρακτική και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή