Ο Μπάιντεν στήνει «παγίδα» στην Τουρκία (και όχι μόνο): Η Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία και οι δεσμεύσεις που θα ζητήσει

Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιδιώκουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο και, ταυτόχρονα, να στείλουν μήνυμα σε διάφορες χώρες που τα τελευταία χρόνια -ενίοτε και υπό την ανοχή του Τραμπ- διολίσθησαν σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές.

Η Σύνοδος για τη Δημοκρατία

Πρόκειται για τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, την οποία ο Μπάιντεν θέλει να διοργανώσει και στην οποία οι χώρες που θα συμμετάσχουν θα κληθούν να δεσμευτούν τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς ότι θα ενισχύσουν τη δημοκρατία, θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά και θα στηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ουσία, ο Μπάιντεν θέλει να θέσει ως βάση της πολιτικής του τη μάχη της δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και στην ουσία να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια συμμαχία κρατών, όπου οι αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μάχη κατά της διαφθοράς θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής τους.

Ακόμα «ανοιχτή» η λίστα

Αν και ακόμα δεν υπάρχει λίστα των κρατών που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, το βέβαιο είναι ότι οι αρχές που θέτει ο Μπάιντεν βάζουν στο στόχαστρο -εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, που ήδη θεωρούνται στρατηγικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ- και χώρες όπως η Τουρκία, η οποία κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για αυταρχισμό.

Ο σχεδιασμός της Συνόδου έχει αρχίσει και ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι μόλις υπάρχουν νεώτερα θα φροντίσει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο Μπάιντεν ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, φαίνεται ότι υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν η Τουρκία θα συμπεριληφθεί στη λίστα.

Ερώτημα η Τουρκία

Ήδη, η Ουάσινγκτον έχει στείλει ουκ ολίγα μηνύματα στην Άγκυρα για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ και μάλιστα ο ίδιος ο Μπάιντεν έψεξε την Τουρκία για την αποχώρησή της από τη Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει συζήτηση για το αν η Τουρκία θα πρέπει να προσκληθεί στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία. Από την μία πλευρά, είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και τυπικά τουλάχιστον είναι μια δημοκρατική χώρα με εκλεγμένο πρόεδρο και κοινοβούλιο και θεωρητικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Πονοκέφαλος για Ερντογάν

Από την άλλη, ωστόσο, στη χώρα παραβιάζονται κατάφορα και διαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως από το 2016 και εντεύθεν, ενώ διεθνείς οργανισμοί καταγγέλουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και φαινόμενα αυταρχισμού σε διάφορους τομείς της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της Τουρκίας.

Πάντως, για τον Ερντογάν η Σύνοδος για τη Δημοκρατία αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο, καθώς προσθέτει πίεση στο καθεστώς του και -ουσιαστικά- τον καλεί να πάρει θέση σε ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής του και των στόχων του για τον ίδιο και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή