Ο Χαλίφα Χάφταρ βάζει ξανά φωτιά στο πολιτικό χάος της Λιβύης – Γιατί ο στρατάρχης, που μισεί η Τουρκία, κατεβαίνει υποψήφιος για Πρόεδρος

Χαλίφα Χάφταρ

Το βράδυ της Τετάρτης ο Χαλίφα Χάφταρ έβαλε, για μια ακόμη φορά, φωτιά στο πολιτικό χάος της Λιβύης: Ανακοίνωσε ότι παραιτείται για τρεις μήνες από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, δηλώνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της χώρας στις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο.

Στην πράξη, ο στρατάρχης επιζητεί μέσα από τις κάλπες – εάν και εφόσον τελικά αυτές στηθούν – την νίκη και την ρεβάνς για την ήττα του στο πεδίο της μάχης, στις παρυφές της Τρίπολης πριν από έναν χρόνο.

Οι νίκες και οι ήττες

O 77χρονος στρατάρχης είναι αμφιλεγόμενος αλλά βασικός παίκτης στη Λιβύη από τότε που η χώρα παραδόθηκε στο χάος – μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Μοαμάρ Καντάφι το 2011.

Ο Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την ανατολή και τμήμα της νότιας Λιβύης, το 2019 έστειλε τον στρατό του να καταλάβει την Τρίπολη από την τότε διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ( GNA) και τις ένοπλες ομάδες που την υποστηρίζουν.

Μετά από μήνες αιματηρού αδιεξόδου στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, οι δυνάμεις υπέρ του GNA που υποστηρίζονται από την Τουρκία τον ανάγκασαν σε μια δύσκολη υποχώρηση τον Ιούνιο του 2020.

Διεκδικεί την ρεβάνς μέσα από την πολιτική

Oμως, ο Χάφταρ δεν καταθέτει τα όπλα, εξακολουθεί να εμφανίζει εαυτόν ως τον άνθρωπο που θα σώσει τη χώρα του από «τρομοκράτες και μισθοφόρους», και ό,τι δεν πέτυχε στο πεδίο της μάχης επιχειρεί να το καταφέρει τώρα μέσα από το – εξίσου ναρκοθετημένο στην Λιβύη – μέτωπο της πολιτικής.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι σχεδίαζε πραξικοπήματα με στόχο να γίνει ένας ακόμη δικτάτορας της Βόρειας Αφρικής.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα, το στρατόπεδο του Χάφταρ και το GNA υπέγραψαν επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2020.

Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την μεταβατική κυβέρνηση να αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάρτιο μαζί με την εντολή να προετοιμάσει τη χώρα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο.

“Φωτογραφική” εκλογική ρήτρα υπέρ του Χάφταρ;

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκουίλα Σάλεχ επικύρωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη νομοθεσία που διέπει την προεδρική ψηφοφορία, με τους επικριτές του να  λένε ότι παρέκαμψε τη δέουσα διαδικασία για να ευνοήσει τον Χάφταρ.

Επικαλούνται μια ρήτρα που ορίζει ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι μπορούν να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές, με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθούν από τους ρόλους τους τρεις μήνες νωρίτερα. Πρακτικά, η ρητρα αυτά επιτρέπει στον Χάφταρ να διεκδικήσει την θέση του προέδρου.

Παίκτης – κλειδί 

Παρά το γεγονός ότι είναι άνθρωπος που μιλά λίγο, ο Χάφταρ έχει ιστορία στο να κάνει δραματικές ανακοινώσεις.

Το 2014, σε τηλεοπτική ομιλία του, ανακοίνωσε ότι διαλύει τους υφιστάμενους κρατικούς θεσμούς και αναλαμβάνει την εξουσία – προτού εξαφανιστεί από την κοινή θέα για αρκετές εβδομάδες.

Αλλά ο αυτοαποκαλούμενος Εθνικός Στρατός της Λιβύης, που αργότερα μετονομάστηκε σε Λιβυκές Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον καθιέρωσε ως βασικό παίκτη.

Η πρώτη του στρατιωτική εκστρατεία είχε ως στόχο να καθαρίσει τα ανατολικά από τζιχαντιστικές ομάδες, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη πόλη της Λιβύης, τη Βεγγάζη, το 2017 μετά από τρία χρόνια μαχών.

Τον επόμενο χρόνο έδιωξε σκληροπυρηνικές ομάδες από τη Ντέρνα, τη μοναδική πόλη στην περιοχή της Κυρηναϊκής που εξακολουθούσε να αντιστέκεται στις δυνάμεις του.

Τον Ιανουάριο του 2019, διέταξε τους μαχητές του να προχωρήσουν στην τεράστια, πλούσια σε πετρέλαιο έρημο της νότιας Λιβύης, παίρνοντας την κύρια πόλη Σεμπά χωρίς μάχη.

Τέσσερις μήνες αργότερα, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης από τους «τρομοκράτες».

Η εξορία στις ΗΠΑ 

Ο Χάφταρ, πρώην στρατιωτικός αρχηγός υπό τον Καντάφι πριν φύγει για εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε επιστρέψει στη Λιβύη το 2011 για να συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του πρώην αφεντικού του.

Εκπαιδευμένος στην Ρωσία, τέσσερις δεκαετίες νωρίτερα είχε συμμετάσχει σε πραξικόπημα του 1969 που ανέτρεψε τη μοναρχία της Λιβύης και έφερε τον Καντάφι στην εξουσία.Ο Χάφταρ πολέμησε στον πόλεμο της Λιβύης το 1978-1987 με το Τσαντ.

Συνελήφθη αιχμάλωτος στην παραμεθόρια περιοχή Ouadi Doum. Αλλά ο Καντάφι τον αποκήρυξε, λέγοντας ότι ο στρατηγός δεν ήταν μέρος του στρατού του.Η Ουάσινγκτον κατάφερε να ενορχηστρώσει την απελευθέρωσή του, δίνοντάς του άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εντάχθηκε στη λιβυκή αντιπολίτευση.

Η επιστροφή στην Βεγγάζη

Μετά από 20 χρόνια εξορίας, ο Χάφταρ επέστρεψε στη Βεγγάζη τον Μάρτιο του 2011. Εκείνο τον Οκτώβριο, ο Καντάφι βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους αντάρτες. Λίγο αργότερα, περίπου 150 αξιωματικοί του στρατού ανακήρυξαν τον Χάφταρ αρχηγό του επιτελείου τους – τίτλος που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα.

Οι επικριτές του λένε ότι ο Χάφταρ οφείλει την ισχύ του μόνο στην υποστήριξη ξένων χωρών – από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο στη Ρωσία και τη Γαλλία.

Ο ίδιος επιμένει κάθε φορά να αποδεικνύει ότι, ακόμη και μέσα από τις ήττες του, αναγεννιέται ως πρωταγωνιστής.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή