Ο DBRS αναβάθμισε την τάση του αξιόχρεου της Ελλάδας από ουδέτερο σε θετικό – “Η χώρα βγαίνει από την κρίση”

Ο καναδικός οίκος DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση του trend της Ελλάδας από ουδέτερο σε θετικό, διατηρώντας το αξιόχρεο της χώρας μας στο ΒΒ (low).γαίνει από την κρίση”

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία αξιολόγηση του DBRS έγινε στις 3 Μαΐου φέτος.

Η αξιολόγηση του καναδικού οίκου διατηρεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), που η Ελλάδα θέλει να φτάσει προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στο δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η επιβεβαίωση του αξιόχρεου «αντανακλά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα χρόνια της κρίσης και διατρέχει το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης.

Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σε τροχιά. Υπάρχει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας που αντιστοιχεί στις δανειακές ανάγκες του δημόσιου τομέα για περίπου δύο χρόνια και το κόστος δανεισμού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την κρίση».

Ο οίκος σημειώνει ότι το βάρος του δημόσιου χρέους είναι μεγάλο και εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα ανέλθει στο 173,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019. Ωστόσο, προσθέτει, το υψηλό δημόσιο χρέος μετριάζεται σε κάποιο βαθμό από την πολύ μεγάλη μέση διάρκεια αποπληρωμής του και από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του κατέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί.

«Μετά την τελευταία αξιολόγηση του αξιόχρεου έχει γίνει πρόοδος από αρκετές απόψεις, που οδηγεί στη θετική τάση», υποστηρίζει στην έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία νέα κυβέρνηση που έχει πλειοψηφία στη Βουλή «με ισχυρή δέσμευση και δυναμική στη θέσπιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της.

Η ενεργή στρατηγική για το δημόσιο χρέος έχει παγιώσει την πρόσβαση στις αγορές και επιπρόσθετα η Ελλάδα είναι σε τροχιά να αποπληρώσει πρόωρα ποσό 2,7 δισ. ευρώ του σχετικά πιο ακριβού χρέους της στο ΔΝΤ.

Επιπλέον, το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού «Ηρακλής» φαίνεται ότι θα στηρίξει την αφαίρεση από τους ισολογισμούς των τραπεζών των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ενώ οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ήρθησαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου του 2019».

Αντιθέτως, παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια υποβάθμιση είναι:

  1. η αναστροφή ή το πάγωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
  2. μια σημαντική δημοσιονομική απόκλιση ή μια νέα αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με τον καναδικό οίκο DBRS ολοκληρώνεται ο κύκλος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2019.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο οίκος Moody’s είχε αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής, αποφεύγοντας την αναβάθμιση.

Ωστόσο σε πρόσφατο σημείωμά του υπογράμμιζε πως η έγκριση του ESM και οι δυνάμεις του «Ηρακλή» συνιστούν ιδιαίτερα θετικά γεγονότα. Οι θετικές επισημάνσεις του έχουν μάλιστα γεννήσει προσδοκίες για μία «έκτακτη» αξιολόγηση.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή