Ο ΔΕΣΦΑ πέμπτος μέτοχος του Σταθμού Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU)

Η νέα πρόκληση του Κωστή Χατζηδάκη

Την είσοδο του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του Σταθμού Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ως πέμπτου εταίρου, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Oι σχετικές διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Μετόχων (SHA) αναμένεται να εκκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

O υπουργός πρόσθεσε ότι το έργο -για το οποίο πάνω από 12 μελλοντικοί πελάτες (traders) έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για προκράτηση capacity (χωρητικότητας) σε περίοδο 15 ετών- θα βρίσκεται σε λειτουργία στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

  • Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε παράλληλα ότι στις 22 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπογραφεί το καταστατικό του EastMed Gas Forum (EMGF), στο οποίο ΗΠΑ και Γαλλία έχουν καθεστώς παρατηρητή, και το οποίο μετεξελίσσεται σε μόνιμο διεθνή οργανισμό. «Οι διαπραγματεύσεις για το καταστατικό του EMGF ολοκληρώθηκαν και η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 Σεπτεμβρίου» σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου South East Energy Forum 2020, που διοργανώνει σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ.Χατζηδάκης απηύθυνε ακόμα μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν πως η ενέργεια μπορεί να είναι καταλύτης για τη βελτίωση της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου και όχι εργαλείο για ένταση και περαιτέρω διμερή προβλήματα. Αυτό το μήνυμα αφορά πρωταρχικά την Τουρκία».

Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα η σχέση με τις ΗΠΑ

Χαρακτήρισε ως στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα τη σχέση με τις ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια διευρύνεται -όπως είπε- μέσω του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου, στον οποίο η ενέργεια καταλαμβάνει κεντρική θέση.

«Η ελληνο-αμερικανική ενεργειακή συνεργασία είναι κλειδί για την επέκταση και την ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας, όπως κατέστη σαφές από τη συμμετοχή των ΗΠΑ τόσο στην πρωτοβουλία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ) όσο και στις εργασίες του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, παρουσίασε τις εξελίξεις στον αγωγό φυσικού αερίου East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia (Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ).

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑΡ), ενώ στο τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). «Ο IGB ειδικά», τόνισε, «έχει αυξημένη σημασία καθώς μέσω της σύνδεσής του με το FSRU της Αλεξανδρούπολης μπορεί να διοχετεύσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών των Δυτικών Βαλκανίων».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή