Ο δρόμος για την ανάπτυξη: 70 μεταρρυθμίσεις και 250 επενδύσεις ξεκινούν με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ταμείο Ανάκαμψης

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Πριν κλείσει ο πρωτόγνωρα δύσκολος αυτός μήνας, στις 29 Μαρτίου, θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και στην αιχμή του θα έχει την επανεκκίνηση της χώρας στη μετά covid εποχή, με “όχημα” το Ταμείο Ανάπτυξης.

Η ελληνική πρόταση πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν το αργότερο ως τις 10-15 Απριλίου και στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς για να ετοιμάσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για την άντληση των 32 δις ευρώ από την Ε.Ε.

Από κει και πέρα, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μηνών να το εγκρίνει και το Συμβούλιο άλλον ένα μήνα. Επομένως, αν το σχέδιο κατατεθεί τέλος Απριλίου, η έγκρισή του θα ολοκληρωθεί ίσως στο τέλος Ιουλίου.

Τα ποσά 

Στον προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα έργα και τα προγράμματα του Ταμείου, κάτι που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Σύμφωνα με την απόφαση για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής στο 13%, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει τα 4 δισ. ευρώ αμέσως μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της.

Από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζονται σε σημερινές τιμές σε 17,5 δισ. ευρώ περίπου, η προκαταβολή θα είναι 2,3 δισ. ευρώ και από τα δάνεια των 13,2 δισ. ευρώ –πάντα σε σημερινές τιμές– θα φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ.

Ως προς τα δάνεια, πάντως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γύρω από την πρόταση της ελληνικής πλευράς να δοθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για επενδύσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό, τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20%. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων μπορεί να φτάσει έτσι τα 30 δισ. ευρώ.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ελπίζει να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής να χρησιμοποιηθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» οι σχετικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ως «χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή ως δάνεια και όχι μόνο ως εγγυήσεις.

Σε τρεις κομβικούς άξονες η ελληνική πρόταση 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Economico, η ελληνική πρόταση θα στηρίζεται σε τρεις κομβικούς άξονες :

  • Την ψηφιακή μετάβαση και τη μετάβαση στην “πράσινη εποχή”
  • Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
  • Τον ευρύ μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Οι διαβουλεύσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και μεταξύ Αθήνας και Βρυξελών είναι εντατικές καθώς με την  ελληνική πρόταση η Αθήνα θέλει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής, άκρως μεταρρυθμιστικής.

70 μεταρρυθμίσεις και πάνω από 250 έργα και επενδύσεις 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στον ελληνικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται περί τις 70 μεταρρυθμίσεις και πάνω από 250 έργα και επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να αντλήσει πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου η Ελλάδα να προωθήσει παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις, τα μεγάλα δημόσια έργα αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο κ.Μητσοτάκης και το επιτελείο του κρίνουν ότι καθώς οδεύουμε προς το τέλος της πρωτόγνωρης και αιφνίδιας περιπέτειας της πανδημίας, έρχεται η ώρα για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ΝΔ, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η διευκόλυνση προσέλκυσης επενδύσεων με συγκεκριμένα κίνητρα και απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

Ενας άλλος τομέας στον οποίον έχουν προαναγγελθεί μεταρρυθμίσεις είναι αυτός της Υγείας, όπου αναμένεται αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία καθίσταται σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή